Overlegscheiden

Overlegscheiden is een manier om echtscheidingen af te wikkelen waarbij samenwerken centraal staat. Het lijkt sterk op mediation, alleen wordt er dan gewerkt met een team van professionals zoals twee advocaten, een coach en een financieel deskundige. Het doel is een oplossing waar iedereen zich goed in kan vinden en die ook in het belang is van de kinderen. Bij Van Ekelen & Poort te Eindhoven is mr. Emmy van Ekelen opgeleid om in overlegscheidingsteams plaats te nemen. Neem vrijblijvend contact op voor meer informatie.

Wat is overlegscheiden?

Overlegscheiden is een vorm van echtscheiden waarbij overleg centraal staat. Partijen gaan samen in gesprek. Niet om te winnen of te verliezen, maar om buiten de rechter om een oplossing te vinden. Partijen spreken dit expliciet af. Loopt het op niets uit? Dan moeten partijen uiteindelijk een andere advocaat zoeken om naar de rechter te kunnen stappen. De oplossing waarover u in overleg treedt, moet goed zijn voor alle partijen. Dus ook – of misschien beter nog: vooral – voor de kinderen. 

Het plan dat u opstelt, is helemaal compleet. Het omvat bijvoorbeeld alle praktische, financiële, fiscale en emotionele zaken. Overlegscheiden werkt trouwens niet alleen heel goed bij echtscheidingen, maar ook bij het ontbinden van een samenlevingscontract of geregistreerd partnerschap.

Waarom zou ik kiezen voor overlegscheiden?

Een overlegscheiding heeft een aantal grote voordelen ten opzichte van een normale echtscheiding. Normaal gesproken is er niet zoveel plaats voor emoties, waardoor gemakkelijk conflicten ontstaan. Met een overlegscheiding heeft u dus minder kans op een vechtscheiding. De oplossing waar u naartoe werkt, is een A tot Z totaalpakket dat alle aspecten regelt (van Alimentatie tot Zorg voor de huisdieren). U werkt nauw samen en let steeds op álle belangen. Dus zijn er uiteindelijk alleen maar winnaars, terwijl er bij een normale rechtsgang altijd een verliezer is.

Hoe werkt overlegscheiden?

Eerst kiezen zowel u als uw ex-partner een advocaat die is opgeleid voor overlegscheidingen. Samen met de advocaten wordt er dan een team samengesteld met een coach, financieel expert en mogelijk een kindertherapeut. Dan vinden er groepsgesprekken plaats waarin iedereen open, veilig en discreet kan spreken. Zo komen namelijk alle verlangens, eisen en gevoelens boven tafel, wat nodig is voor een breed gedragen oplossing. Niet alleen bespreekt u de individuele belangen van de ex-partners, maar ook de gezamenlijke belangen én de belangen van de kinderen.

De beste oplossing voor de kinderen

Overlegscheiden is de beste oplossing om de belangen van de kinderen te waarborgen. Dat werkt tweeledig. Aan de ene kant worden de kinderen actief betrokken. Zo hebben ze bijvoorbeeld gesprekken met de coach of kindertherapeut over wat ze willen en hoe ze zich voelen. Aan de andere kant zijn kinderen erbij gebaat als de relatie tussen hun scheidende ouders zo goed mogelijk blijft. Overlegscheiden betekent rust tijdens de afwikkeling. En dat is essentieel voor kinderen om de scheiding op een gezonde manier te verwerken.

Is een overlegscheiding hetzelfde als echtscheidingsmediation?

Nee. Bij echtscheidingsmediation gaat er één mediator aan de slag voor beide partijen. Bij overlegscheiden neemt u allebei een eigen advocaat in de arm. Dat is fijn voor mensen die zich mogelijk niet prettig voelen bij slechts één bemiddelaar voor twee partijen. Bovendien werken er bij een overlegscheiding andere experts mee, zodat de oplossing uiteindelijk zeer compleet en gedegen is. Een groot verschil is verder dat de ex-partners bij overlegscheiden expliciet met elkaar afspreken dat ze niet naar de rechter stappen.

Overlegscheiden in Eindhoven en omgeving

Mr. Emmy van Ekelen is (als lid van de VVCP) opgeleid om ex-partners bij te staan die willen overlegscheiden. Als zeer ervaren familierechtadvocaat kan zij alle juridische aspecten dichttimmeren. Dankzij haar uitgebreide ervaring als mediator komt u met uw ex-partner (en eventueel kinderen) efficiënt tot een oplossing die door iedereen wordt omarmd.

Wilt u weten of dat overlegscheiden bij u past en wat de mogelijkheden zijn bij Van Ekelen & Poort in Eindhoven? Neem dan contact met ons op.

Meer informatie

In deze video van de vereniging van Collaborative Professionals kunt u zien hoe collaborative practice werkt.

Lees meer over overlegscheiden in ons artikel ‘Overlegscheiden: samenwerken in plaats van strijden’.