Als u gaat scheiden, heeft u hoe dan ook een advocaat nodig. Maar welke rol die advocaat precies speelt in het scheidingsproces? Dat is afhankelijk van uw situatie. Liggen u en uw aanstaande ex voortdurend met elkaar in de clinch? Dan neemt u waarschijnlijk ieder een eigen advocaat in de arm. Verloopt de aanloop naar de scheiding harmonieus, dan kunt u begeleiding door een mediator overwegen in plaats van een advocaat.
Waarom is een advocaat nodig bij een scheiding?
Scheiden zonder advocaat kan (nog) niet in Nederland. Voormalig staatssecretaris van Justitie Fred Teeven heeft wel een wetsvoorstel ingediend om scheiden zonder advocaat mogelijk te maken, maar dat is nog niet aangenomen door de Tweede Kamer. Nu moet u dus per se een echtscheidingsverzoek indienen bij de rechtbank en dat kan alleen een advocaat doen. We leggen het uit aan de hand van twee scenario’s.
Allebei een eigen advocaat
De aanloop naar uw scheiding verloopt alles behalve vlekkeloos. Uw partner blijkt al een tijd een ander te hebben en dat maakt u erg boos. Bovendien leidt ieder onderwerp tot hoogoplopende ruzies. Of het nu de verdeling van de meubels is, of de zorg voor de hond.
Het is verdrietig, maar veel scheidingen verlopen grillig. De beslissing om uit elkaar te gaan is op zichzelf al emotioneel genoeg. Daar bovenop moet u ook nog eens een keer grote keuzes maken over zaken zoals alimentatie of de verdeling van geld en spullen. Worden u en uw ex het niet gemakkelijk eens? Dan wilt u natuurlijk dat uw belangen zo goed mogelijk worden behartigd. Het ligt in zo’n situatie voor de hand dat u allebei een eigen advocaat inschakelt. Uw advocaat gaat dan helemaal voor uw zaak.
Viergesprekken
Hebben beide partijen een eigen advocaat, dan vinden er vaak ‘viergesprekken’ plaats. Beide (ex)echtgenoten gaan dan met hun advocaat aan tafel zitten om tot een oplossing te komen. Als het lukt, worden een echtscheidingsconvenant en ouderschapsplan opgesteld.
Samen één advocaat nemen
Samen één advocaat nemen is op papier toegestaan. Door de mogelijk conflicterende belangen is het echter – zonder mediation – af te raden, getuige bijvoorbeeld deze zaak.
Begeleiding van een advocaat-scheidingsmediator
U en uw ex kunnen ondanks de op handen zijnde scheiding nog prima met elkaar door één deur. U wenst elkaar het beste toe en wilt vooral tot een uitkomst komen waar u beiden helemaal achter staat.
Na een echtscheiding hebben ex-partners vaak alsnog veel met elkaar te maken. Bijvoorbeeld door een gedeeld huis dat verkocht moet worden, of de zorg voor familie. Vindt u het allebei belangrijk dat het contact na de scheiding prettig blijft, dan kunt u kiezen voor begeleiding van een mediator. Door – zonder oordeel – veel vragen te stellen, helpt de mediator bij het opstellen van een echtscheidingsconvenant. Daarbij spelen niet alleen de zakelijke aspecten een rol, maar is er ook ruimte voor emoties en de achterliggende problemen. Uiteindelijk moet het echtscheidingsverzoek alsnog door een advocaat ingediend worden bij de rechtbank. Veel echtscheidingsmediators zijn zelf ook advocaat of werken nauw samen met advocaten, dus meestal heeft u daar nauwelijks extra werk of kosten aan.
Conclusie
Stellen die op een harmonieuze manier uit elkaar willen gaan, kiezen vaak voor begeleiding door een mediator. Vreest u dat u flink moet opkomen voor uw eigen belangen? Dan is het verstandig om toch een eigen advocaat in te schakelen.
Zoekt u een advocaat die uw belangen behartigt bij een scheiding? Of willen u en uw ex bijgestaan worden door een scheidingsmediator? De ervaren familierechtadvocaten van advocatenkantoor Van Ekelen & Poort staan u graag bij. Mr. Emmy van Ekelen en mr. Mirte Poort-van der Meeren zijn naast advocaat tevens echtscheidingsmediator. Emmy is daarnaast ook overlegscheidingsadvocaat.