Alles samen of apart: op wat voor manier trouwt u?

U staat op het punt te gaan trouwen. Gefeliciteerd! Weten u en uw partner al op welke manier u bezittingen en schulden tijdens − en in het slechtste geval − na het huwelijk wilt verdelen? In Nederland heeft u de keuze uit verschillende huwelijksvermogensregimes. We duiken in de voor- en nadelen van de drie meest voorkomende systemen.

1. Algehele gemeenschap van goederen

Als u trouwt in algehele gemeenschap van goederen worden alle persoonlijke bezittingen en schulden van u en uw partner gemeenschappelijk bezit. En na een scheiding deelt u alles door de helft. Tot 1 januari 2018 was dit de standaard in Nederland. Als u nu in gemeenschap van goederen wilt trouwen, moet u dit bij de notaris vastleggen.

Trouwen in gemeenschap van goederen past bij het (romantische) beeld van een gezamenlijk leven waarin alle lusten en lasten worden gedeeld. Als er geen groot verschil zit tussen de bezittingen en schulden van beide partners, is het heel praktisch. Geen administratie en geen gedoe. Maar wanneer een echtgenoot tijdens het huwelijk grote schulden maakt of juist een flink vermogen vergaart, kan dit bij een scheiding voor spanningen zorgen. Want is het dan nog wel zo eerlijk om alles 50/50 te verdelen? En als een echtgenoot met schulden overlijdt, draait de overlevende partner daarvoor op.

2. Beperkte gemeenschap van goederen

Door een wetswijziging trouwen mensen sinds 1 januari 2018 standaard in beperkte gemeenschap van goederen. Dit betekent dat bezittingen en schulden van vóór het huwelijk van de partners zelf blijven, ook na een scheiding. Bouwt u tijdens het huwelijk vermogen of schulden op, dan deelt u die wel. Het voordeel van een beperkte gemeenschap van goederen is dat beide partners beter beschermd zijn tegen (onbekende) schulden die voor het huwelijk door een van beide partners zijn aangegaan.

Er kleven ook nadelen aan de beperkte gemeenschap: het is best een werkje om de verdeling van alle bezittingen (en schulden) vast te leggen. Veel mensen vergeten dat bij de start van het huwelijk te doen. Bovendien moet u die administratie tijdens het huwelijk bij blijven houden. Dat schiet er bij veel mensen nogal eens bij in. Dit levert bij een scheiding dan alsnog problemen op; je moet immers bewijzen wat er bij het aangaan van het huwelijk allemaal aan vermogen en schulden was.

3. Huwelijkse voorwaarden: uitsluiting van de gemeenschap van goederen

Bij volledige uitsluiting van gemeenschap van goederen worden bezittingen en schulden van echtgenoten nooit van hen gezamenlijk. Alleen als echtgenoten samen spullen kopen of schulden aangaan, zijn ze van hen allebei. Het is een heel overzichtelijke manier om zaken gescheiden te houden. Beide partners moeten dan wel een eigen administratie bijhouden.

Dit huwelijksvermogensregime staat ook wel bekend als ‘koude uitsluiting’, omdat de partner die geen of weinig vermogen op heeft kunnen bouwen tijdens het huwelijk (vroeger doorgaans de vrouw), na een scheiding met lege handen overblijft. Ze staat dus in de kou.

Periodieke of finale verrekening

Om de koude uitsluiting een paar graden op te warmen, kiezen echtgenoten die trouwen onder volledige uitsluiting van gemeenschap van goederen soms voor een finaal of periodiek verrekenbeding.

Bij een finaal verrekenbeding verrekenen de echtgenoten bij scheiding de waarde van hun bezittingen en schulden alsnog fiftyfifty. Een andere optie is een periodiek verrekenbeding. Dan verrekenen echtgenoten hun opgespaarde inkomsten jaarlijks met elkaar. Ze trekken aan het eind van het jaar hun spaargelden gelijk. In de praktijk schiet ook dit klusje er vaak bij in. In dat geval moet er aan het einde van het huwelijk alsnog finaal worden afgerekend.

Het finaal of periodiek verrekenbeding lijkt tegenstrijdig met de grondslag van volledige uitsluiting van gemeenschap van goederen. Maar voor ondernemers kan het een handige middenweg zijn. De echtgenoot is dankzij de uitsluiting tijdens het huwelijk beter beschermd tegen zakelijke schuldeisers of schulden. En na een scheiding deelt hij of zij wel in het vermogen.

Wil u meer weten over dit onderwerp voordat u in het huwelijksbootje stapt? De advocaten en mediators van Van Ekelen & Poort in Eindhoven denken graag met u mee. Neem gerust vrijblijvend contact met ons op.