foto baby op smartphone

Beelden van kinderen delen op social media na een scheiding

Veel vaders en moeders delen op social media vol trots leuke kiekjes van hun kroost. Als beide ouders dat prima vinden, is er weinig aan de hand. Maar na een scheiding levert het plaatsen van dit soort beelden vaker problemen op. Stel: uw ex deelt foto’s en filmpjes van uw kind op social media en u bent het daar niet mee eens. Wat kunt u dan doen?

 

Beelden van kinderen op social media: mag dat?

Net als volwassenen hebben kinderen recht op privacy. Ouders zijn, tot hun kind zestien jaar is, verantwoordelijk voor het beschermen van die privacy. Daarom kiezen sommige ouders ervoor geen beelden van hun kinderen online te delen. Uit onderzoek van cybersecurityspecialist McAfee blijkt dat ongeveer 30 procent van de ouders wel regelmatig plaatjes op social media publiceert. En dat is niet helemaal zonder risico’s, want jonge kinderen kunnen er geen toestemming voor geven. Als een foto eenmaal online staat, is het lastig te controleren wat ermee gebeurt.

Steeds vaker conflict over delen foto’s

Echtscheidingsadvocaten en mediators zien dat het delen van foto’s van kinderen steeds vaker onderwerp van discussie is bij gescheiden ouders. Terug naar het voorbeeld uit de inleiding:

U bent al een tijdje gescheiden en deelt het gezag over de kinderen met uw ex. Uw ex plaatst vaak foto’s en filmpjes van uw kind op zijn social media-accounts. Zelf doet u dat niet, omdat u de privacy van uw kind wilt beschermen én omdat u bang bent dat de beelden in verkeerde handen vallen.

Wat kunt u nu het beste doen?

Ga het gesprek aan

foto meisje op smartphone

Probeer er eerst met uw ex uit te komen. Ga het gesprek met hem of haar aan en leg uit wat uw zorgen zijn. Misschien wist uw ex niet van uw standpunt? Stel het belang van uw kind voorop. Wat heeft hij of zij eraan als foto’s worden gedeeld en heeft hij of zij toestemming kunnen geven? Loopt het gesprek niet zo soepel, dan kunt de hulp van een mediator inschakelen. Dit is een onafhankelijk bemiddelaar die samen met u op zoek gaat naar een oplossing die voor u beiden het beste is.

Afspraken maken in ouderschapsplan

Bij een echtscheiding maken ouders afspraken over de opvoeding van de kinderen. Die afspraken leggen ze vast in een ouderschapsplan. Zit u nog in dat proces? Dan is het verstandig het onderwerp social media meteen mee te nemen. Dan kunt u alvast heldere afspraken maken over het delen van beelden van uw kind. Wanneer u al bent gescheiden en in het ouderschapsplan niks over social media hebt opgenomen, kunt u dit alsnog doen. U kunt het ouderschapsplan samen met uw ex wijzigen of daar de hulp van advocaat of mediator voor inschakelen. Lukt dat niet? Dan zit er niks anders op dan een gang naar de rechter.

Naar de rechter

Komt u er niet uit met uw ex en blijven er tegen uw zin maar fotootjes van uw kind online komen? Dan kunt u uw kwestie aan de rechter voorleggen. In Nederland is dit al een paar keer gebeurd. Tot nu toe oordeelde de rechter steeds dat het kind geen belang heeft bij het verschijnen van foto’s of video’s van hem of haar op social media. Een zaak uit 2018 kort uitgelicht:

Een buitenlandse moeder plaatst vlogs over het opvoeden van kinderen in Nederland. Daarvoor filmt en fotografeert zij haar kinderen van twee en vier jaar oud. Met de vlogs verdient ze geld. De vader is er niet blij mee. Hij is bang dat de beelden gaan rondzwerven op het internet en doelwit worden van pestgedrag of pedofilie. De zaak komt terecht bij de rechtbank Den Haag. De rechter oordeelt als volgt.

Volgens de rechter kan de moeder niet voldoende onderbouwen dat haar kinderen geen hinder ondervinden van de filmpjes. Door hun jonge leeftijd zijn ze zich er bovendien nog niet van bewust dat ze in vlogs figureren die online worden gedeeld. Daarom moet de moeder alle beelden van haar kinderen verwijderen. Ze mag alleen nog foto’s, vlogs en mededelingen over de kinderen plaatsen op persoonlijke pagina’s met minder dan 250 volgers, zoals haar eigen Facebookpagina. Houdt ze zich hier niet aan, dan wordt haar een dwangsom opgelegd.

Een rechtszaak kost vaak veel tijd en geld. Daarnaast kan het extra stress opleveren, ook voor uw kind. Daarom raden wij ouders altijd aan eerst te proberen er samen uit te komen, zonder een gang naar de rechter.

 

Heeft u een conflict met uw ex over het delen van beelden van uw kind op social media? De echtscheidingsadvocaten en mediators van Van Ekelen & Poort in Eindhoven staan u graag te woord. Neem gerust vrijblijvend contact op.