Dag van de Scheiding: meer echtscheidingen in goed overleg

Scheidende stellen stappen minder vaak naar de rechter en kiezen vaker voor begeleiding door een (scheidings)mediator. Dit blijkt uit onderzoek van de Nederlandse vereniging van Familie- en erfrecht Advocaten en Scheidingsmediators (vFAS). Het onderzoek werd uitgevoerd ter gelegenheid van het tienjarig jubileum van de Dag van de Scheiding op 11 september 2020.

41 procent kiest voor een mediator

Onder stellen die de afgelopen twee jaar uit elkaar zijn gegaan, blijkt dat in slechts 6 procent van de echtscheidingen uitspraak is gedaan door de rechter. Dit is een flinke afname in vergelijking met 2011, toen dit percentage op 31 procent lag. De afgelopen twee jaar koos maar liefst 41 procent van de scheidende stellen voor begeleiding van een (scheidings)mediator.

Goede ontwikkeling

Mediation speelt een steeds grotere rol bij echtscheidingen. Alexander Leuftink, voorzitter van de vFAS, spreekt van een enorme winst. Uit deze ontwikkelingen blijkt dat het in de meeste gevallen lukt om de scheiding in goed overleg af te handelen. Leuftink benadrukt dat het wel cruciaal is dat scheidende stellen worden bijgestaan door een deskundig scheidingsmediator met specialistische juridische kennis. Ook is het belangrijk dat mensen weten waar ze deze mediator kunnen vinden.

Hoe werkt mediation?

Bij echtscheidingsmediation gaat u gezamenlijk op zoek naar een oplossing die voor alle partijen geschikt is. De mediator biedt onafhankelijke begeleiding bij de onderhandelingen, bijvoorbeeld over de partneralimentatie en het co-ouderschap. De mediator luistert naar beide partijen en neemt ieders belangen mee. De relatie tussen de partijen en de mediator is vertrouwelijk en de mediator heeft een geheimhoudingsplicht.

Een rechtszaak voorkomen

Echtscheidingsmediation is een stuk minder ingrijpend dan wanneer u een advocaat inschakelt die tegenover de advocaat van uw (ex)partner komt te staan. In dergelijke gevallen behartigen de advocaten alleen de belangen van hun cliënten en doet de rechter uiteindelijk uitspraak. Bovendien is mediation goedkoper en minder tijdrovend dan wanneer de scheiding uitloopt op een rechtszaak.

Mediation bij een echtscheiding

Ook bij Van Ekelen & Poort in Eindhoven zien wij de toename van mediation als een goede ontwikkeling. Onze mediators hebben uitgebreide ervaring met echtscheidingen. Wij behalen doorgaans zeer goede resultaten, tot tevredenheid van beide partijen. De mediators van Van Ekelen & Poort zijn aangesloten bij de Mediatorsfederatie Nederland en de vereniging van Familie- en erfrecht Advocaten en Scheidingsmediators (vFAS). Onze mediators voldoen aan de hoogste standaarden en zijn altijd op de hoogte zijn van de laatste ontwikkelingen.

Over de Dag van de Scheiding

De Dag van de Scheiding is tien jaar geleden in het leven geroepen door de vFAS. De reden om een Dag van de Scheiding af te kondigen was om landelijk aandacht te vragen voor het belang van deskundige begeleiding bij scheidingen. Het uiteindelijke doel is het verbeteren van het proces rondom echtscheidingen, zodat (ex-)partners zorgvuldig en respectvol uit elkaar gaan.

 

Ook tijdens de Dag van de Scheiding kunt u bij Van Ekelen & Poort terecht met vragen over mediation bij een echtscheiding. Voor vrijblijvend advies zijn wij op vrijdag 11 september 2020 bereikbaar van 9.00 u. tot 13.00 u op telefoonnummer 040-2200500.