Dit moet u regelen voor uw scheiding

Een scheiding is doorgaans pijnlijk, dus het is logisch dat u het hele proces zo snel mogelijk achter de rug wilt hebben. Maar voordat het verzoekschrift voor de echtscheiding naar de rechter kan, moet u een aantal zaken regelen. Denk hierbij aan afspraken over de omgang met de kinderen en financiële kwesties. Wat moet u precies allemaal regelen? We zetten het voor u op een rijtje.

 

1. Communiceer met uw partner

Heeft u besloten dat u wilt scheiden? Dan is de eerste stap om dit – in een persoonlijk gesprek – aan uw partner te vertellen. Komt het nieuws voor hem of haar als een complete verrassing? Dan kan dit gepaard gaan met onbegrip en heftige emoties. Geef uw partner de tijd om het nieuws te verwerken. Mogelijk wil hij of zij daarna alsnog in goed overleg de scheiding afhandelen.

Heeft u kinderen? Wacht dan niet te lang voordat u het nieuws aan hen brengt. Vertel samen met uw partner dat u uit elkaar gaat en wat er voor hen gaat veranderen. 

2. Advocaat of mediator inschakelen

Voor de scheiding moeten u en uw partner over veel zaken afspraken maken. Goede onderlinge communicatie maakt dit proces een stuk gemakkelijker. Kunt u het eenvoudig eens worden? Dan kunt u samen één echtscheidingsadvocaat inschakelen. Deze advocaat dient het verzoekschrift tot echtscheiding in bij de rechtbank.

Lukt het niet om met uw partner tot overeenstemming te komen? Dan kunt u de hulp inschakelen van een mediator: een onpartijdige bemiddelaar die gesprekken tussen u en uw partner faciliteert en helpt om oplossingen te vinden waar iedereen zich in kan vinden. De mediator kan, mits hij of zij advocaat is, de echtscheiding aanvragen bij de rechtbank. Omdat de rechter niet meer inhoudelijk naar uw zaak hoeft te kijken, wordt het proces sneller afgehandeld.

Als het ook niet lukt om afspraken te maken door middel van mediation, dan bent u aangewezen op een advocaat die opkomt voor uw belangen. Deze advocaat onderhandelt met de echtscheidingsadvocaat van uw partner. Het proces duurt in zo’n geval langer en is bovendien kostbaarder.

Neemt u een advocaat in de arm? Kies dan altijd voor een echtscheidingsadvocaat die is aangesloten bij vFAS (de vereniging van advocaten die gespecialiseerd zijn in personen-, familie- en erfrecht) en die geregistreerd is bij de Nederlandse Orde van Advocaten in het rechtsgebied personen- en familierecht. Door een geregistreerde echtscheidingsadvocaat in te schakelen, komt u in aanmerking voor gefinancierde rechtsbijstand.

3. Ouderschapsplan opstellen

Heeft u samen met uw partner minderjarige kinderen? Dan moet u afspraken maken over hoe u na de scheiding voor de kinderen gaat zorgen. Deze afspraken worden door een advocaat of mediator vastgelegd in een ouderschapsplan. Het ouderschapsplan moet in ieder geval antwoord geven op de volgende vragen:

  • Hoe gaat u de zorg- en opvoedingstaken verdelen?
  • Hoe regelt u de omgang met de kinderen?
  • Hoe gaat u met elkaar communiceren over belangrijke zaken omtrent uw kinderen?
  • Hoe regelt u financiële zaken met betrekking tot de kinderen, zoals eventuele kinderalimentatie (oftewel een bijdrage in de kosten als de kinderen bij één van de partners gaan wonen)?

4. Echtscheidingsconvenant opstellen

Het is belangrijk om goede afspraken te maken over (de verdeling van) bezittingen en financiële zaken, waaronder de inboedel, vermogen en eventuele beleggingen, schulden en verzekeringen. Hoe u uw eigendommen moet verdelen? Dat is onder meer afhankelijk van de voorwaarden waaronder u getrouwd bent.

Wanneer u samen een woning bezit, moet u bijvoorbeeld afspraken maken over de hypotheek. Wanneer één van u in het huis blijft wonen, moet de ander mogelijk uitgekocht moet worden.

Dit is ook de fase om te bepalen of één van beide partners alimentatie moet betalen. Als u of uw partner na de scheiding niet genoeg inkomsten heeft voor levensonderhoud, dan heeft de ander de plicht om daaraan bij te dragen.

Voor advies bij het nemen van (financiële) beslissingen, is het aan te raden om een financieel planner in te schakelen. De afspraken die u maakt over de financiën worden door de mediator of advocaat vastgelegd in het echtscheidingsconvenant. Als u er samen niet uitkomt, zal de rechter hierover uitspraak doen.

5. De scheiding definitief maken

Om de scheiding definitief te maken, stuurt uw advocaat of mediator het verzoekschrift voor de echtscheiding naar de rechtbank. Bij dit verzoek wordt het echtscheidingsconvenant en het eventuele ouderschapsplan toegevoegd.

Wanneer u de echtscheiding samen met uw partner aanvraagt, is er sprake van een gemeenschappelijk verzoekschrift. Wanneer u dit zelfstandig doet, heet dit een eenzijdig verzoekschrift. Een eenzijdig verzoekschrift wordt door een deurwaarder bij uw partner afgegeven, waarop hij of zij 6 weken de tijd heeft om een verweerschrift in te dienen of uitstel aan te vragen.

De echtscheiding is pas definitief als de uitspraak van de rechter (de echtscheidingsbeschikking) staat ingeschreven in de registers van de burgerlijke stand.

 

Gaat u binnenkort scheiden? Zorg dan voor de beste juridische ondersteuning. De advocaten en mediators van Van Ekelen & Poort hebben ruime ervaring met echtscheidingszaken en staan u graag bij om uw belangen te behartigen. Neem voor meer informatie vrijblijvend contact met ons op.