Steeds vaker worden kinderen geboren bij ouders die niet getrouwd en geen geregistreerd partners zijn. Of bij ouders van hetzelfde geslacht. Juridisch gezien moet er dan meestal wat meer geregeld worden, onder andere de erkenning van het kind. In dit artikel leest u alles wat u moet weten over het erkennen van uw kind.
Wanneer moet ik mijn kind erkennen?
Als vader of duomoeder moet u uw kind erkennen in de volgende situaties:
- U hebt wel een relatie met de moeder van het kind, maar u bent niet getrouwd en geen geregistreerd partners.
- U bent de biologische vader van het kind, maar hebt geen relatie met de moeder.
- U bent de vrouwelijke echtgenoot of geregistreerd partner van de moeder en het kind is verwekt via een bekende donor (oftewel een donor niet zoals bedoeld in artikel 1, onder c, sub 1, van de Wet donorgegevens kunstmatige bevruchting).
Erkenning is dus niet nodig als de vader al getrouwd is met of geregistreerd partner is van de moeder. Of als twee vrouwen die getrouwd of geregistreerd partners zijn, gebruik maken van een anonieme donor (als bedoeld in artikel 1, onder c, sub 1, van de Wet donorgegevens kunstmatige bevruchting).
Erkenning van uw kind: hoe werkt het?
Er zijn verschillende momenten waarop u uw kind kunt erkennen. Het kan al tijdens de zwangerschap, maar ook bij de geboorteaangifte (tot drie dagen na de geboorte). Erkenning van de ongeboren vrucht kan in iedere gemeente. Erkent u uw kind pas na de bevalling, dan doet u dit in de gemeente waar het kind is geboren. Als de moeder er niet bij aanwezig kan zijn, moet ze wel schriftelijk toestemming geven. Verder hoeft u alleen uw eigen identiteitsbewijs en dat van de moeder mee te nemen.
Wilt u uw kind later nog erkennen? Dat kan. Is het kind onder de twaalf jaar oud, dan heeft u alleen toestemming van de moeder nodig. Tussen de twaalf en zestien jaar moet het kind zelf ook toestemming geven. Vanaf zestien jaar is alleen toestemming van het kind nodig.
Wat zijn mijn rechten als ik mijn kind heb erkend?
Zodra u uw kind heeft erkend, bent u juridisch ouder. Dit betekent dat u recht hebt op omgang met uw kind en dat hij of zij uw erfgenaam is en uw achternaam kan krijgen. En het kind krijgt (mits u Nederlander bent) de Nederlandse nationaliteit. Verder hebt u een onderhoudsplicht en moet u kinderalimentatie betalen als u en de moeder uit elkaar gaan.
Wat is het verschil tussen erkenning en gezag?
Als u uw kind hebt erkend, bent u er nog niet helemaal. U wilt waarschijnlijk ook gezag hebben. Erkenning en gezag zijn twee verschillende dingen. Zonder gezag heeft u officieel niet zoveel te zeggen over uw kind. Met gezag wordt u de wettelijk vertegenwoordiger van uw kind en bent u verantwoordelijk voor de verzorging, de opvoeding en de kosten van het levensonderhoud.
Gezag vraagt u, na het erkennen van uw kind, aan bij de rechter. Dat kan via dit formulier. In principe heeft u hiervoor geen advocaat nodig, behalve als de moeder niet meewerkt.
Wat kan ik doen als de moeder geen toestemming geeft?
Het komt weleens voor dat een moeder geen toestemming geeft voor de erkenning. Een heel vervelende situatie voor alle partijen. Met hulp van een mediator kunt u proberen samen tot overeenstemming te komen. Lukt dat niet, dan kunt u bij de rechter om vervangende toestemming vragen. Daar heeft u wel de hulp van een advocaat bij nodig.
Zit u met vragen of een probleem rondom de erkenning van uw kind? De advocaten en mediators van Van Ekelen & Poort in Eindhoven denken graag met u mee. Neem gerust vrijblijvend contact met ons op.