kind thuis

Mijn ex frustreert de omgangsregeling wegens corona: mag dat?

Het komt dezer dagen regelmatig voor: ouders die hun kind uit handen proberen te houden van hun ex wegens corona. Ze zouden bang zijn voor besmetting of om hun kind niet terug te krijgen bij een lockdown. Mag dit zomaar? Plus: wat kunt u eraan als uw ex dit ook probeert?

 

Echtscheidingsadvocaten krijgen veel telefoontjes van mensen die willen weten of het coronavirus consequenties kan hebben voor omgangsregelingen. In Apeldoorn moest zelfs de politie eraan te pas komen omdat een ouder het kind niet wilde overdragen aan de andere ouder. Nodeloos te zeggen dat zo’n geschil een grote impact kan hebben op een kind.

Corona en omgangsregeling: zo zit het

Dat roept de vraag op: mogen ouders de coronapandemie gebruiken om de omgangsregeling te frustreren? Simpel gesteld: in principe niet. Heeft uw ex gezondheidsklachten die duiden op COVID-19, dan mogelijk wel aangezien uw kind dan gevaar loopt. In andere gevallen moet de omgangsregeling gewoon worden uitgevoerd. Goed om te beseffen: voor het kind is het belangrijk structuur te hebben en dat alles gaat zoals normaal, zeker omdat het al zulke verwarrende en angstige tijden zijn.

Bovendien wil de andere ouder graag het kind zien en wil het kind waarschijnlijk ookgraag bij zijn of haar andere ouder zijn. Wie de omgangsregeling frustreert op grond van corona zonder dat er medische redenen zijn, veroorzaakt dus onnodig veel leed. Het is aannemelijk dat rancune de eigenlijke reden is achter (in ieder geval) een deel van deze gevallen – een uiterst kwalijke zaak.

Hoe zit het bij cruciale beroepen?

Heeft u of uw ex, dan wel u allebei, een cruciaal beroep? Dan kan het uitdagend zijn om alles voor de kinderen te organiseren. Ga dan vooral samen rond de tafel zitten om te kijken hoe u dit aanpakt. Stel in goed overleg een regeling op die gunstig is voor iedereen. Wees daarbij vooral flexibel. Houd ook goed in het achterhoofd dat het voor kinderen belangrijk is structuur te hebben.

Wat als er een lockdown komt? lege straat tijdens lockdown

Voorlopig lijkt het erop dat een lockdown Nederland bespaard blijft, maar wat moet er met de omgangsregeling gebeuren als er toch een komt? Er zijn veel geluiden te horen van ouders die hun kind dan thuis willen houden om te voorkomen dat hun zoon of dochter wekenlang vastzit bij hun ex.

Afhankelijk van de precieze invulling van de lockdown zou het inderdaad kunnen dat een kind lange tijd bij een van de ouders zit. Zie dit dan vooral als overmacht en wees niet boos op uw ex: hij of zij kan er ook niks aan doen. Dankzij de videobelfuncties van applicaties als Skype, WhatsApp en FaceTime is het gelukkig toch makkelijk om face-to-face contact te hebben.

De omgangsregeling afdwingen

Ontstaat er een geschil tussen u en uw ex over de omgangsregeling? Stel dan mediation voor bij uw ex. U gaat dan met een bemiddelaar om de tafel zitten om aan een oplossing te werken die voor alle partijen goed uitpakt, niet in de laatste plaats het kind.

Is overleggen niet mogelijk of stranden de gesprekken? Helaas is de situatie in dat geval momenteel lastig. Normaliter kunt u nakoming van de omgangsregeling afdwingen bij de rechter, maar op dit moment zijn alle rechtbanken gesloten. Voor spoedeisende zaken wordt een uitzondering gemaakt, omgangszaken vallen daar ook onder. Een echtscheidingsadvocaat kan u meer vertellen over de actuele stand van zaken.

 

Frustreert uw ex de omgangsregeling wegens corona en overweegt u een mediator in de arm te nemen? Emmy van Ekelen en Rianne Gerritsen zijn ervaren mediators op het gebied van personen- en familierecht. Neem gerust vrijblijvend contact met ons op voor meer informatie.