Gescheiden en geen nieuwe woning: dit kunt u doen

Het woningtekort in Nederland is hoog en dat blijft nog wel even zo. In 2030 zijn er naar verwachting nog steeds 200.000 woningen te weinig. Een probleem voor mensen die uit elkaar gaan, want hoe vindt u als uittrekkende ex nu nog een nieuwe woning? In dit artikel tips en mogelijkheden voor het vinden van een huis na een scheiding. 

Tips voor het vinden van een woning 

Naast de ‘normale’ stress van een scheiding, levert de zoektocht naar een nieuwe (tijdelijke) woning voor één van de ex-partners vaak extra kopzorgen op. In veel gebieden van Nederland is het woningtekort groot. Mensen belanden na een scheiding dus steeds vaker op de bank bij vrienden, in een stacaravan of huisje op een recreatiepark of zelfs bij het Leger des Heils. Vooral als er kinderen in het spel zijn, is dit niet ideaal. Een paar tips om sneller een nieuwe woning te vinden: 

  • Vertel zoveel mogelijk mensen dat u op zoek bent (persoonlijk of via social media 
  • Word lid van Facebookgroepen waarin huurappartementen worden aangeboden 
  • Kijk goed rond op MarktplaatsPararius en andere sites waarop woonruimtes worden aangeboden 
  • Check of er anti-kraakwoningen in uw gemeente beschikbaar zijn. 

Er zijn nog meer oplossingen voor een prettige woonsituatie na een scheiding, ook als de ex die het huis verlaat niet meteen een nieuw vast honk heeft.  

Parentshouses: tijdelijke woonruimte voor ouders en kinderen

Parentshouses zijn tijdelijke woonruimtes voor ouders met kinderen die in een echtscheiding liggen. Ze zitten in normale woningen in onder andere Amsterdam, Amersfoort en Zutphen. In een Parentshouse hebben gezinnen een eigen kamer, maar delen ze keuken en sanitair met de andere bewoners.  

Scheidingshotel 

Haarlem had de primeur. NexT is het eerste hotel waar mensen die gaan scheiden (of net gescheiden zijn) een tijdje kunnen verblijven. De achttien gemeubileerde hotelappartementen zijn bedoeld voor een verblijf van minimaal drie tot maximaal twaalf maanden. Kinderen zijn ook welkom 

Interessant weetje: het idee voor NexT komt van het Haarlemse GroenLinks-raadslid Ziggy Klazes. Zij vertelt aan het AD: ‘Vlak na mijn eigen scheiding was ik een noodgedwongen bankslaper’. Een hypotheek was namelijk niet zomaar geregeld, en ook een huurhuis niet. Vrienden hebben mij gelukkig heel hartelijk opgevangen, maar een ideale situatie was het niet. Zeker niet voor de kinderen.’ Het hotel moet volgens haar een baken van rust zijn voor ouders en kinderen in een turbulente periode.  

Birdnesting: om de beurt uitvliegen 

Birdnesting is een relatief nieuw fenomeen in Nederland. Bij birdnesting wisselen niet de kinderen, maar de ouders om beurten van huis. Net als vogels die in en uit het nest vliegen. Hiervoor heeft u dus wel een tweede huis of appartement nodig, het liefst in de buurt van de voormalig gezamenlijke woning. Het geeft rust voor de kinderen, want die hoeven niet met hun spullen heen en weer te sjouwen. Daarom is birdnesting ook een goede tijdelijke oplossing als u of uw ex nog geen nieuwe vaste woonruimte heeft gevonden.  

Wat een advocaat of mediator voor u kan doen 

De advocaten en mediators van Van Ekelen & Poort zien in de praktijk steeds vaker dat exen worstelen met het vinden van een nieuwe woonruimte. Mediation kan indirect bijdragen aan een snellere oplossing. Advocaat mr. Mirte Poort-van der Meeren vertelt: ‘In sommige gevallen wordt door een hulpverlener – bijvoorbeeld van Wij Eindhoven  urgentie aangevraagd bij de woningstichting. Daarvoor hebben mensen doorgaans een ouderschapsplan nodig. Zo’n ouderschapsplan is sneller rond met hulp van mediation.’  

Gaat u scheiden en zoekt u goede begeleiding van een advocaat of mediator? Neem gerust contact met ons op.