communicatie-feestdagen-gescheiden-ouders

Gescheiden ouders: 7 tips voor goede communicatie

Onenigheid over de opvoeding, verwijten die over tafel vliegen en botsende agenda’s. De communicatie tussen gescheiden ouders is soms een mijnenveld. En dat kan in een stroomversnelling komen met de feestdagen. Vervelend voor u als ouder, maar ook voor uw kinderen. Daarom werken we 7 tips uit om de communicatie tussen gescheiden ouders te verbeteren. En bespreken we 2 handige apps die u kunt gebruiken voor planning én communicatie.

 

Tip 1: het juiste moment kiezen

Stel: nu de feestdagen eraan komen, wilt u afspraken maken met uw ex over wie de kinderen wanneer heeft. Dit zou strijd kunnen opleveren. Het is daarom belangrijk een goed moment te kiezen voor het gesprek. En dat is dus niet als u beiden weinig tijd hebt en de kinderen om aandacht kunnen vragen. Of op een dag dat u erg worstelt met negatieve emoties rondom de echtscheiding. Zoek liever een moment uit waarop u en uw ex de rust en tijd hebben om het gesprek aan te gaan met elkaar.

Tip 2: vooraf bedenken wat u wilt en waarom

Probeer voor het gesprek goed te bedenken wat u precies wilt en waarom. Wilt u Tweede Kerstdag graag met uw kinderen doorbrengen omdat de hele familie dan compleet is? Houd dat dan het hele gesprek in uw achterhoofd. Haal er geen randzaken bij, want daardoor verzandt het gesprek alsnog in een vervelende discussie. Een handige stelregel is: zeg alleen wat u bedoelt en meen wat u zegt. Om de emoties buiten de deur te houden kan het helpen om (figuurlijk natuurlijk) een zakelijke bril op te zetten. Misschien lukt het om uw ex te zien als een collega waarmee u een paar zaken moet regelen?

Tip 3: luister naar elkaar

Het klinkt zo gemakkelijk. Maar in de praktijk is het vaak een uitdaging: goed naar elkaar luisteren. Zonder te snel – of te fel! – te reageren of het meteen op uzelf te betrekken. Goed luisteren is een belangrijk onderdeel van goede communicatie met uw ex. Wat zegt hij of zij nu eigenlijk écht? Wanneer u openstaat voor zijn of haar argumenten, is de kans groter dat het andersom ook gebeurt. Door zelf vragen te stellen en te laten merken dat u uw ex echt ziet, ontstaat er (als het goed is) een opener gesprek.

Tip 4: kritisch naar uzelf kijken

Nog een stapje verder dan goed luisteren: kijk ook eens naar uw eigen rol of aandeel in de gebrekkige communicatie met uw ex. En bedenk wat u zelf anders kunt doen om een positiever gesprek op gang te helpen. U kunt een ander nou eenmaal niet veranderen, maar uzelf wel. En daarmee heeft u de oplossing voor betere communicatie dus grotendeels in eigen hand.

Tip 5: niet alles via WhatsApp bespreken

Misschien ziet u steeds op tegen de gesprekken met uw ex en communiceert u het liefst via WhatsApp of e-mail? Het lijkt zo snel, handig en duidelijk. U kunt nadenken over wat u schrijft en heeft niet te maken met de emoties van uw ex. Maar juist daarin schuilt ook een gevaar: het is vaak moeilijk om de eigen emoties of gevoelens goed te vatten in tekst. Uw ex kan een bericht dus heel anders opvatten dan u bedoelde. Dus hoewel communiceren via mail en WhatsApp voor praktische dingen heel handig kan zijn, is face-to-face vaak beter voor de grotere lijnen.

Tip 6: het belang van de kinderen voorop stellen

Komen u en uw ex er maar niet uit met de feestdagen dit jaar? Dan kan het helpen om samen te bedenken door wie jullie nog aan elkaar verbonden zijn. Juist, de kinderen. En die hebben niet gekozen voor de scheiding. Zij willen vooral een goede band met hun beide ouders. En dat is moeilijk als hun ouders voortdurend met elkaar in de clinch liggen. Bedenk dus wat belangrijker is: uw eigen gelijk halen, of uw kinderen een stressloze kerst bezorgen.

Tip 7: een mediator inschakelen

Blijven u en uw ex moeite houden met de communicatie over de kinderen? Dan zou u de hulp van een mediator kunnen inschakelen. Scheidingmediators zijn getraind om op onpartijdige wijze gesprekken tussen ex-partners te begeleiden. Bovendien kan een mediator inzicht bieden in uw communicatiepatronen en tips geven om het gesprek op een prettigere manier met elkaar aan te gaan.

Handige apps voor communicatie en planning

Na een scheiding verandert er veel. De kinderen hebben ineens twee ‘thuizen’ en er moeten door u en uw ex allerlei planningsafspraken worden gemaakt. Kortom: goede communicatie is essentieel. Twee apps die u, uw ex én uw kinderen daarbij kunnen helpen:

Heppee-app

Heppee heeft een app voor ouders én een app voor kinderen ontwikkeld. Het doel? Het leven van kinderen en hun gescheiden ouders makkelijker en leuker maken. Voor de ouders is er de co-parenting app waarmee roosters op elkaar afgestemd kunnen worden. En de kinderen kunnen foto’s van mooie belevenissen en herinneringen bundelen en terugkijken op een tijdlijn. Het idee daarachter is dat het kinderen weer overzicht geeft over hun leven. Bovendien moet het helpen de band met beide ouders te versterken.

Keep in Touch

Onderzoekers van de Universiteit Antwerpen ontwikkelden de app Keep in Touch (iOS en Android). Ook met deze app kunnen ouders het leven in twee verschillende huizen praktisch regelen. Zo is er een kalender waar ouders en kinderen afspraken in kunnen zetten. Er is een prikbord om foto’s en berichten te delen, zodat iedereen op de hoogte blijft van elkaars leven. Tot slot heeft de app een chat- en checklistfunctie.