Hoe kunt u de kosten van een echtscheiding verlagen?

Echtscheidingen zijn duur. Hoewel meestal geldt ‘goedkoop is duurkoop’, zijn er wel degelijk tips waardoor u kunt besparen op uw echtscheiding. Van de juiste voorbereiding en goede communicatie met uw ex-partner tot kiezen voor een conflictvermijdende afwikkelingsmethode en gesubsidieerde rechtsbijstand aanvragen: met deze tips kunt u – aanzienlijk – besparen op de kosten van uw echtscheiding. 

Doe voorbereidend werk

Bij een echtscheiding betaalt u uw advocaat/mediator en eventuele andere deskundigen in de regel per uur, al zijn er soms ook mogelijkheden om vaste prijsafspraken te maken. Het kan kosten schelen wanneer u zelf al wat voorbereidend werk doet. In administratief opzicht kunt u denken aan het verzamelen van alle benodigde documenten en het inventariseren van zaken als uw inkomen, vermogen en schulden voorafgaand aan de eerste afspraak met uw advocaat of mediator. Ook is het goed om alvast wat informatie in te winnen over het echtscheidingsproces bij bijvoorbeeld de Rijksoverheid, zodat u goed beslagen ten ijs komt bij de advocaat of mediator.

Sommige mensen denken dat het verstandig is om vooraf al te praten over zaken als de verdeling van de zorg voor de kinderen en de woning. Dit zijn echter gevoelige onderwerpen die gemakkelijk tot conflicten kunnen leiden. Zit u al in een conflict als u bij een advocaat of mediator aankomt, dan bent u (ook qua kosten) verder van huis. Er valt dus veel voor te zeggen om dit soort onderwerpen onder begeleiding van een mediator te bespreken, aangezien hij of zij deskundige gespreksbegeleiding biedt en zo kan voorkomen dat de vlam in de pan slaat.

Emoties en communicatie

Mondt uw echtscheiding uit in een vechtscheiding, dan jaagt dit de kosten enorm op. Emoties die worden beheerst en soepele communicatie tussen de ex-partners zijn cruciaal om het echtscheidingsproces zo snel (en dus zo goedkoop) mogelijk te laten verlopen. Probeer waar nodig zakelijk te blijven in de communicatie en focus op de feiten, zonder daarbij de emotionele dimensie uit het oog te verliezen.

Emoties zijn namelijk belangrijk om mee te nemen. Worden ze niet doorvertaald in de oplossing, dan kan dit later tot grote problemen leiden. Onder begeleiding van een overlegscheidingsadvocaat of mediator krijgen emoties de juiste behandeling tijdens en plaats in de echtscheiding. Verder is het goed om te praten met vrienden of familieleden die u vertrouwt, dit helpt om de emoties de ruimte te geven in plaats van dat u ze opkropt.

Hoe communiceert u soepel met uw ex-partner? Enkele stelregels zijn: blijf beschaafd, help elkaar bij het uitwisselen van bijvoorbeeld informatie en documenten, wees duidelijk en direct over uw gevoelens en verwachtingen, luister écht naar wat uw ex-partner zegt en communiceer onder begeleiding van een professional (zoals een mediator) als u merkt dat bijvoorbeeld bepaalde onderwerpen snel tot conflictsituaties leiden.

Kies voor echtscheidingsmediation of overlegscheiding

Echtscheidingsmediation en overlegscheiding zijn manieren om een echtscheiding af te wikkelen waarbij overleg centraal staat. Bij echtscheidingsmediation helpt een onafhankelijke bemiddelaar u om gezamenlijk beslissingen te nemen over alle relevante onderwerpen, denk aan de zorg voor de kinderen, het verdelen van bezittingen en allerlei financiële kwesties. Het doel is een oplossing realiseren die goed is voor álle belanghebbenden.

Ook bij een overlegscheiding staan overleggen en toewerken naar een oplossing die goed is voor iedereen centraal. Het verschil met mediation is dat u beiden een eigen advocaat heeft. Verder wordt er gewerkt met een team van professionals, waarin naast de twee overlegscheidingsadvocaten ook een financieel deskundige en een coach plaatsnemen.

Mediation en overlegscheiding verlagen doorgaans de kosten. Door de efficiënte en effectieve communicatie, de focus op álle belangen en het meenemen van alle relevante (financiële, praktische en emotionele) aspecten, komt u snel tot de ideale oplossing en vermijdt u (toekomstige) conflicten.

Gesubsidieerde rechtsbijstand

Als u niet te veel verdient of vermogen heeft, komt u wellicht in aanmerking voor gesubsidieerde rechtsbijstand (een ‘toevoeging’). De overheid neemt dan een deel van uw advocaatkosten voor rekening, u betaalt zelf nog een eigen bijdrage. Door een toevoeging kunnen de kosten voor een echtscheiding dus worden beperkt. Goed om te vermelden: Van Ekelen & Poort werkt op basis van toevoegingen, iets dat bij lang niet alle advocatenkantoren het geval is.

Overige tips

Verder kunt u nog hieraan denken:

  1. Communiceer efficiënt met uw advocaat of mediator. Als uw advocaat of mediator werkt op basis van een uurtarief, dan loopt de meter bij elk telefoongesprek en iedere afspraak. Daarom is het slim om zoveel mogelijk vragen en kwesties te bundelen, tenzij ze natuurlijk urgent zijn.
  2. Weet wat uw advocaat of mediator kost. Als u precies weet waar uw advocaat of mediator allemaal kosten voor rekent, kunt u bepaalde kosten misschien vermijden. Denk aan kosten voor reistijd, printen of het invullen van (simpele) formulieren.
  3. Heeft u een rechtsbijstandsverzekering? Helaas, rechtshulp wordt in de regel niet vergoed bij echtscheiding. Het verdient aanbeveling om de polisvoorwaarden goed te checken. Wel is er vaak een (beperkte) vergoeding beschikbaar als u kiest voor echtscheidingsmediation.

Laatste tip: bespaar soms níét

Tot slot: bespaar niet op belangrijke kwesties. Er zijn bijvoorbeeld mogelijkheden voor online scheiden, maar dit kan op de lange termijn zeer onvoordelig zijn. Met name voor kinderen bestaat het risico dat zo’n online echtscheiding slecht uitpakt, waardoor u later mogelijk alsnog hoge (juridische) kosten moet maken om de boel recht te zetten. In dat geval is goedkoop dus duurkoop.

 

Komt u uit de regio Eindhoven, gaat u scheiden en zoekt u een ervaren advocaat, mediator of overlegscheidingsadvocaat? Neem van vrijblijvend contact op met Van Ekelen & Poort.