Praktische tips voor succesvol co-ouderschap

Steeds vaker kiezen ouders na een scheiding voor het co-ouderschap. De kinderen wonen dan om en om bij beide ouders. Hoe geeft u op een prettige manier invulling aan het co-ouderschap? En wat kunt u beter niet doen? In deze blog leggen we het uit.

 

Co-ouderschap: uitdagingen en oplossingen

Verdeelden u en uw partner de zorg voor de kinderen tijdens het huwelijk al vrij evenwichtig? Dan kan co-ouderschap na een scheiding een prettige oplossing zijn. De kinderen zijn al gewend om door beide ouders te worden verzorgd en opgevoed. Die situatie wordt met het co-ouderschap voortgezet en dat voelt vertrouwd. Dat is fijn voor kinderen, want een scheiding heeft vaak al een flinke impact op hen. Het co-ouderschap komt wel met de nodige uitdagingen. U en uw ex gaan immers niet voor niets scheiden en als co-ouders heeft u alsnog veel met elkaar te maken. Een aantal tips om co-ouderschap tot een succes te maken.

#1 Stel het belang van het kind voorop

Vanzelfsprekend gaat een scheiding gepaard met veel emoties. Woede, angst en verdriet wisselen elkaar af. Het is niet erg als uw kind dat af en toe ziet, maar probeer hem of haar er niet te veel mee te belasten. En spreek vooral niet negatief over uw ex. Uw kind kan hierdoor een loyaliteitsconflict krijgen en dat zorgt in het ergste geval voor het ouderverstotingssyndroom. Misschien helpt het om de relatie met uw ex vooral zakelijk te zien. U deelt hetzelfde doel: de kinderen een fijne en veilige opvoeding bieden. Samen zorgt u ervoor dat uw kinderen zich welkom voelen in beide huishoudens. Dat is het belangrijkste en de rest doet er niet toe.

#2 Maak basisafspraken over de opvoeding

Voor kinderen is het verwarrend als de regels in beide huishoudens totaal anders zijn. Of als ze steeds veranderen. Maak daarom heldere afspraken met uw ex over de opvoeding van de kinderen. Laat wel ruimte voor verschillende opvoedstijlen. Het is logisch dat uw ex sommige dingen een beetje anders aanpakt dan u zou doen. Dat maakt het niet meteen een slechtere aanpak.

#3 Geef uw kind een stem

Kinderen willen weten waar ze aan toe zijn. Leg ze daarom duidelijk uit hoe hun leven na de scheiding eruit gaat zien. ‘Van maandag tot en met donderdag ben je bij mama en van vrijdag tot en met zondag bij papa.’ Leg daarbij de nadruk op de positieve kanten van de nieuwe situatie: ‘Je hebt dadelijk twee slaapkamers en ook nog eens speelgoed op twee plekken!’ Laat uw kinderen ook meedenken over bijvoorbeeld de inrichting van de slaapkamers. Op die manier geeft u ze het gevoel ook een beetje controle over de situatie te hebben. Al een eind op weg met het co-ouderschap? Vraag uw kinderen hoe ze het ervaren en geef daarbij de ruimte voor emoties.

#4 Richt het co-ouderschap praktisch in

Het is verspilling van tijd en energie als u en uw ex voortdurend moeten communiceren over allerlei praktische zaken. ‘Waar is zijn pyjamaatje?’ ‘Neem jij volgende week zijn sportkleren weer mee terug?’ Koop daarom alle belangrijke spullen dubbel. En zorg er regelmatig voor dat alle écht belangrijke dingen in ieder geval weer in het juiste huis zijn. Woont u dichtbij elkaar, dan kunnen uw kinderen prima tussendoor iets ophalen bij de andere ouder. Het voordeel daarvan is dat de kinderen merken dat ze in beide huizen altijd welkom zijn.

#5 Houd samen een (digitaal) kostenboekje bij

Nog een tip om onnodig geruzie te voorkomen: houd de financiën rondom de kinderen samen bij in een gedeeld bestand. Dan is in één oogopslag duidelijk wie het vorige schoolreisje heeft betaald en hoeveel die extra winterjas nou precies kostte. U zou ook kunnen overwegen te werken in een gedeelde agenda voor alle afspraken en bijzonderheden.

#6 Schakel hulp in van vrienden, familie of een mediator

Het ouderschap na een scheiding kan soms best overweldigend zijn, in welke vorm u het ook giet. Schroom dus niet hulp in te schakelen van familie en vrienden. Komen u en uw ex steeds maar niet op één lijn als co-ouders? Lopen gesprekken stroef en levert dat spanningen op? Dan kan een mediator helpen. Een mediator kan de communicatie weer in goede banen leiden. Dat scheelt conflicten en daar hebben de kinderen baat bij.

 

 Zit u in een echtscheiding en lopen u en uw ex-partner tegen problemen aan bij het vormgeven van het co-ouderschap? De advocaten en mediators van Van Ekelen & Poort in Eindhoven werken graag met u aan een oplossing die goed is voor u, uw kind én uw ex. Neem gerust contact op.