jongetje-vliegtuig

Alleen reizen met kinderen na een scheiding

De zomer staat voor de deur, tijd om uit te kijken naar een heerlijke vakantie. Na een scheiding is dit misschien wel hét moment om weer even helemaal op te laden. Gaat u alleen op reis naar het buitenland met uw minderjarige kind(eren)? Dan zijn er wel een paar dingen waar u rekening mee moet houden.

Regels reizen met kinderen na echtscheiding

Wanneer u alleen met uw kinderen de grens van Nederland overgaat, dan is de kans groot dat de Koninklijke Nederlandse Marechaussee controleert of alles in orde is. Na een echtscheiding krijgen meestal beide ouders het gezag over het kind of de kinderen. Soms verliest één van de twee ouders het gezag. Als u gaat reizen met uw kind, wil de Marechaussee zeker weten dat er toestemming is van de ouder(s) met gezag. En dat het kind dus niet wordt ontvoerd naar het buitenland. Helaas gebeurt dit in Nederland alsnog zo’n 200 tot 250 keer per jaar. Een goede voorbereiding van uw vakantie met kinderen, zorgt ervoor dat jullie zorgeloos de grens over kunnen.

Toestemming om een reisdocument aan te vragen

Sinds een aantal jaar moeten alle kinderen zelf een paspoort of identiteitsbewijs hebben als zij op vakantie naar het buitenland gaan. Om zo’n reisdocument aan te vragen voor uw kind, heeft u toestemming nodig van de andere ouder die (mede)gezag heeft over de kinderen. Is dat in orde? Dan kunt u het reisdocument aanvragen bij de gemeente. Meestal is een schriftelijke toestemmingsverklaring voldoende, maar in sommige gemeenten moet de andere ouder fysiek mee naar het loket. Het is daarom handig om dit eerst na te vragen bij de gemeente waar uw kinderen ingeschreven staan. Zijn de kinderen tussen de 12 en 18 jaar, dan kunt u overigens wel een Europese identiteitsbewijs aanvragen zonder toestemming van de andere ouder. Voor een paspoort heeft u dan nog wel toestemming nodig.

Toestemming voor de reis zelfquote-alleen-reizen-met-kinderen

Meestal moet u toestemming hebben van de andere ouder, voordat u met uw kind(eren) op reis kunt. Dat is afhankelijk van de gezagsituatie.

Gezamenlijk of geen gezag

Hebben u en uw ex beiden het gezag over de kinderen, of heeft u geen gezag meer? In beide gevallen moet de andere ouder toestemming geven voor de vakantie. Hiervoor moet u het formulier ‘Toestemming voor reizen met minderjarigen naar het buitenland’ downloaden en door de andere ouder laten ondertekenen. Vergeet niet om ook een kopie van het paspoort van uw ex mee te nemen. Wilt u zeker zijn van een probleemloze reis? Neem dan ook andere documenten mee waar de Marechaussee mogelijk naar vraagt:

  • Een recent uittreksel van het Gezagsregister en/of een uitspraak van de rechter waarin de omgang is vastgesteld
  • Een kopie van het retourticket van het kind
  • Een uittreksel of geboorteakte van het kind uit het bevolkingsregister

Ouder met alleen het gezag

Heeft u in uw eentje het gezag over de kinderen? Dan kunt u op vakantie zonder eerst toestemming te vragen aan de andere ouder. Maar dat moet u wel kunnen aantonen bij de Koninklijke Marechaussee. Als u het gezag na een gerechtelijke uitspraak hebt verkregen, neem dan de rechterlijke uitspraak en/of een recent uittreksel uit het Gezagsregister mee.

Verre reis betekent soms meer regels

Misschien reist u door of naar een land dat buiten de Schengenzone ligt. Dan is er een kans dat daar andere of aanvullende voorwaarden gelden voor alleen reizen met een kind. Het is daarom verstandig om voor uw reis contact op te nemen met de ambassade of het consulaat van het land waar u heen wilt. Zo voorkomt u onaangename verrassingen bij de grens. Reist u naar een land waarvoor een visum nodig is, dan moeten beide ouders met gezag toestemming geven voor de aanvraag van dat visum voor het kind.

Wat als de andere ouder geen toestemming geeft?

Geeft de (andere) ouder met gezag geen toestemming voor de vakantie? Dan kunt u via de rechter proberen om alsnog toestemming te krijgen. U kunt hiervoor de hulp van een familierechtadvocaat inschakelen, die u kan helpen bij de procedure.

Wilt u meer weten over het reizen met kinderen na een echtscheiding? Of heeft u hulp nodig bij het verkrijgen van toestemming om op vakantie te gaan met uw kinderen? Neem dan vrijblijvend contact op met advocatenkantoor Van Ekelen & Poort in Eindhoven.