Rouwen na een echtscheiding

Net als bij het verlies van een naaste, kan ook een echtscheiding gepaard gaan met een rouwproces. Zelfs wanneer u diep van binnen weet dat u beter af bent zonder uw ex-partner, kan een scheiding toch leiden tot verdriet en boosheid. Dat soort gevoelens zijn heel normaal en absoluut niet iets om u voor te schamen. Hoe ziet het rouwproces bij een echtscheiding eruit en wat kunt u doen om de pijn zoveel mogelijk te verzachten?

Het rouwproces

Wie een echtscheiding doormaakt (of een dierbare verliest) maakt meestal vijf fases van rouw door, zo stelde de Zwitsers-Amerikaanse psychiater Elisabeth Kübler-Ross. Het is niet zo dat u deze fases per se stap voor stap moet doorlopen. Het kan bijvoorbeeld ook zijn dat een fase een paar keer terugkeert of juist helemaal wordt overgeslagen. Iedereen rouwt op zijn eigen manier.

#1 Ontkenning

Ontkenning of ongeloof is meestal de eerste fase van het rouwproces. Dit kan zich bijvoorbeeld uiten wanneer u ’s morgens wakker wordt en een paar seconden lang verbaasd bent dat uw partner niet naast u ligt. In een dergelijke situatie kunt u gevoelsmatig nog niet helemaal bevatten dat u niet meer getrouwd bent. Door de waarheid in eerste instantie af te wijzen, geeft u uzelf de gelegenheid om de feiten gedoseerd binnen te laten komen en zo een shockreactie te voorkomen.

#2 Boosheid

Dringt het besef door dat ontkenning geen zin meer heeft? Dan ontstaat bij veel mensen een gevoel van frustratie. Deze frustratie uit zich meestal in boosheid: “Waarom moet mij dit overkomen?” Om te voorkomen dat u uw woede op onschuldigen projecteert, is het goed om over uw frustraties te praten, bijvoorbeeld met familie of vrienden. Door regelmatig uw hart te luchten blijft u niet te lang in deze fase hangen.

#3 Onderhandelen

Tijdens de onderhandelingsfase koesteren sommige mensen ijdele hoop dat ze de scheiding toch nog ongedaan kunnen maken: “Misschien zouden we weer samen kunnen zijn als we voortaan wel eerlijk tegen elkaar zijn.” Er kan van alles door uw hoofd spoken. Voor veel mensen is dit een verwarrende fase, waarin het moeilijk kan zijn om er een gezond levensritme op na te houden. Toch zal langzaam het besef komen dat de scheiding echt permanent is.

#4 Verdriet

Wanneer u de scheiding voor uzelf begint te accepteren, komt vaak ook het verdriet. Het kan zijn dat u zich machteloos en depressief voelt. Wanneer u niet meer samen bent met uw partner, blijft er een lege plek – een wond – over. De pijn kan blijven terugkomen, zelfs als u weet dat uw partner eigenlijk helemaal niet zo aardig tegen u was. Door er met anderen over te praten kunt u het verdriet een plaats geven, zodat u er steeds beter mee kunt leven.

#5 Aanvaarding

De fase van aanvaarding voelt voor veel mensen als een opluchting. U accepteert dat de echtscheiding nu toch echt definitief is en ervaart steeds minder verdriet en boosheid. Met aanvaarding erkent u dat er een wond is, maar dat u hiermee kunt leven. U accepteert dat u allebei een andere weg bent ingeslagen. Langzaamaan zult u weer zin krijgen in andere dingen. Misschien pakt u weer een oude hobby op? Of brengt u meer tijd door met vrienden?

Wat doen om de pijn te verlichten?

Door gevoelens als boosheid en verdriet weg te stoppen, kunt u vastlopen in het rouwproces. Dit kan op den duur weer leiden tot psychische en lichamelijke klachten. Daarom is het belangrijk om na een scheiding over uw gevoelens te praten, bijvoorbeeld met familieleden, vrienden of een professional. Praten over gevoelens is beslist geen teken van zwakte, maar juist een kracht. Zorg te allen tijde voor een gezond levensritme en voorkom zelfdestructief gedrag zoals overmatig alcoholgebruik.

Zorg dat de scheiding goed geregeld is

Hoe u de fases van het rouwproces doorloopt, hangt ook af van uw ex. Blijft hij of zij u lastigvallen? Zijn er conflicten over de omgangsregeling met de kinderen? Als de afhandeling van de scheiding niet goed verloopt, wordt het rouwproces bemoeilijkt. Zorg daarom dat u de scheiding juridisch goed regelt. Neem een advocaat of een mediator in de arm die u bijstaat bij geschillen. Zo voorkomt u dat u blijft hangen in de fases van boosheid en verdriet.

Advocaten met mensenkennis

Een goede advocaat of mediator is er zich bewust van dat de ex-partners zich in verschillende rouwfases kunnen bevinden. Iemand die bijvoorbeeld nog in de ontkenningsfase zit, kan niet goed nadenken over de toekomst. Iemand die heel boos is omdat de partner is vreemdgegaan, wil hem of haar nog wel eens straffen door een onredelijke verdeling of een zeer hoge partneralimentatie te vragen. In dit soort situaties wordt de afwikkeling van de scheiding belemmerd, waardoor het belangrijk is om een advocaat of mediator aan uw zijde te hebben die hiermee om weet te gaan.

De advocaten en mediators van Van Ekelen & Poort in Eindhoven staan u graag bij om een eerlijke oplossing voor alle partijen te realiseren. Neem gerust vrijblijvend contact met ons op voor meer informatie.