Schoenen bruidspaar

Samenlevingscontract, geregistreerd partnerschap en trouwen, wat is het verschil?

Tijd voor de volgende stap in uw relatie? Gefeliciteerd! Waarschijnlijk weet u dat er verschillende manieren zijn om afspraken tussen u en uw partner vast te leggen: een samenlevingscontract, geregistreerd partnerschap en trouwen. Vraagt u zich af wat de verschillen tussen deze vormen zijn en waarvoor kunt u het beste kiezen? In dit artikel leggen we het u uit.

 

Het samenlevingscontract in een notendop

In een samenlevingscontract regelt u de zogenoemde vermogensrechtelijke zaken tussen u en uw partner. In het contract maakt u afspraken over financiële aspecten zoals:

  • De verdeling van de vaste lasten en boodschappen
  • De verdeling van kosten voor de kinderen
  • Eventueel het betalen van partneralimentatie als u uit elkaar gaat

U kunt in het contract ook vastleggen welke spullen van u samen zijn en wat van u persoonlijk blijft. Vaak maken mensen afspraken over wat er met hun huis en pensioen gebeurt wanneer ze uit elkaar gaan. Het samenlevingscontract kunt u zelf opstellen, maar de meeste mensen doen het bij de notaris. Op die manier weet u zeker dat alles juridisch klopt en voldoet aan de eisen van de Belastingdienst en pensioenfondsen.

Geregistreerd partnerschap en het huwelijk in vogelvlucht

Het geregistreerd partnerschap en huwelijk zijn wettelijk erkende samenlevingsvormen met bijna precies dezelfde juridische gevolgen (waarover later meer). Kiest u voor het geregistreerd partnerschap of huwelijk, dan:

  • Mag u elkaars achternaam gebruiken
  • Bent u automatisch elkaars fiscaal partner
  • Bent u elkaars wettelijk erfgenaam, tenzij u daarover iets anders vastlegt in een testament
  • Hebt u een onderhoudsplicht naar elkaar toe
  • Krijgt u beiden automatisch het ouderlijk gezag over de kinderen.

In de huwelijkse voorwaarden of partnerschapsvoorwaarden, die u met de notaris maakt, legt u vast welke bezittingen en schulden van u samen zijn en wat van u persoonlijk blijft. Er ontstaat dan een beperkte gemeenschap van goederen. U kunt er ook voor kiezen dat alles van u gezamenlijk is. Dat heet een algehele gemeenschap van goederen.

Verschil tussen een samenlevingscontract en geregistreerd partnerschap of trouwen

Het samenlevingscontract is minder ingrijpend dan een huwelijk of geregistreerd partnerschap. Het heeft namelijk geen officiële juridische status. Er ontstaat niet automatisch een (beperkte) gemeenschap van goederen, tenzij u dit zelf opneemt in het contract. Rechten en plichten naar uw partner, zoals de onderhoudsplicht, heeft u alleen als u ze expliciet in het contract opneemt.

Wordt er een kind geboren? Bij een samenlevingscontract heeft dan alleen de moeder automatisch ouderlijk gezag. Als de vader ook gezag wil, moet hij het kind eerst erkennen en daarna met de moeder het gezamenlijke gezag registeren.

Kussend bruidspaar

Verschil tussen geregistreerd partnerschap en trouwen

Trouwen en geregistreerd partnerschap verschillen op een paar puntjes van elkaar. Bij het huwelijk moet u elkaar echt officieel het ja-woord geven, terwijl dat bij geregistreerd partnerschap niet verplicht is. Scheiden na een huwelijk moet altijd via de rechter. Een geregistreerd partnerschap ontbinden kan, mits er geen minderjarige kinderen zijn, buiten de rechter om. U kunt als geregistreerd partners ook niet scheiden van tafel en bed. Gehuwden kunnen dat wel. Gaat u in het buitenland wonen en bent u geregistreerd partner? Dan is het verstandig te checken of het geregistreerd partnerschap daar wordt erkend. Dat verschilt namelijk per land.

Wanneer kiezen voor het samenlevingscontract?

Wat is nu de beste keuze voor u? Dat hangt af van uw persoonlijke situatie. Samenwonende stellen die aan het begin van hun relatie staan en (nog) geen kinderplannen hebben, kiezen vaker voor een samenlevingscontract. Het opstellen van het contract is relatief eenvoudig en niet zo duur. Eventuele schulden blijven – tenzij u daar andere afspraken over maakt – van iedere partner zelf en hoeven dus niet te worden gedeeld als de relatie eindigt. Gaat u uit elkaar, dan is het contract simpel te ontbinden.

Wat past beter: trouwen of geregistreerd partnerschap?

Met het huwelijk of geregistreerd partnerschap gaat u in principe een verbintenis voor het leven aan. Veel zaken, zoals de onderhoudsplicht naar elkaar en erkenning van de kinderen, worden bij het aangaan van het geregistreerde partnerschap of huwelijk automatisch geregeld. De keuze tussen de twee vormen is vaak een gevoelskwestie. Het huwelijk heeft voor veel mensen meer lading. Gaat het u puur en alleen om het vastleggen van de afspraken, dan kiest u eerder voor geregistreerd partnerschap. Gaat u ook voor het symbolische, de romantiek of gewoon het feest, dan ligt trouwen meer voor de hand.

 

Heeft u hulp nodig bij een scheiding of het ontbinden van een geregistreerd partnerschap? De familierechtadvocaten en mediators van Van Ekelen & Poort in Eindhoven staan u graag bij met raad en daad. Neem gerust vrijblijvend contact met ons op.