Scheiden: wie mag er in het huurhuis blijven?

De vraag wie er in het huurhuis mag blijven wonen, is een heet hangijzer bij veel echtscheidingen. Logisch, want betaalbare woningen zijn schaars en de wachtlijst voor een sociale huurwoning is bedroevend lang. Als u getrouwd bent of een geregistreerd partnerschap bent aangegaan, heeft u allebei evenveel recht op de woning. U moet dan ook samen met uw (ex-)partner bepalen wie er in het huis blijft wonen. Komt u er samen niet uit? Dan kunt u een mediator inschakelen of naar de rechter stappen.

 

 

Hoofd- of medehuurder?

Woonde u al in de (sociale) huurwoning en is uw echtgenoot of geregistreerd partner er later bij komen wonen? Dan is hij of zij automatisch medehuurder geworden, ongeacht of dit op het huurcontract vermeld staat. Het maakt hierbij ook niet uit of u getrouwd was in (beperkte) gemeenschap van goederen, op huwelijkse voorwaarden of een geregistreerd partnerschap bent aangegaan. U heeft allebei evenveel recht op de woning.

Onderling afspraken maken

U moet onderling afspreken wie er in het huis blijft wonen. Komt u er samen niet uit, dan kunt u een mediator inschakelen. Een mediator is een onafhankelijke bemiddelaar die tot een oplossing probeert te komen waar u zich beiden in kunt vinden. U voorkomt hiermee een gang naar de rechter. De relatie tussen u en de mediator is vertrouwelijk en de mediator heeft een geheimhoudingsplicht. De mediator kan u ook helpen met bemiddeling over andere zaken met betrekking tot de echtscheiding.

Naar de rechter stappen

Komt u er ook met een mediator niet uit? Dan moet u de zaak aan de rechter voorleggen. U kunt hierbij een advocaat in de arm nemen. Wanneer u kinderen heeft, wordt het huis waarschijnlijk toegewezen aan de partner bij wie de kinderen meer dan de helft van de tijd (gaan) wonen. Zijn er geen kinderen? Dan kijkt de rechter bijvoorbeeld naar wie er in de buurt werkt of wie er relatief eenvoudig ergens anders terechtkan.

Toewijzing van het huis

Blijft de hoofdhuurder in het huis wonen? Dan hoeft het huurcontract niet aangepast te worden. Krijgt de medehuurder het huis toegewezen? Dan wordt hij of zij de nieuwe hoofdhuurder. In dat geval moet de tenaamstelling op het huurcontract aangepast worden. Het huurcontract zelf blijft gewoon doorlopen.

Het is aan te raden om een technische inspectie aan te vragen wanneer één van u het huis verlaat. Hierbij wordt een opname gemaakt van eventuele technische gebreken en wat de kosten zijn om die te herstellen. Dan kunt u dit meteen afwikkelen.

Waar kan de ander terecht?

Maar waar gaat u heen als u de huurwoning moet verlaten? Kunt u zich geen vrije-sectorhuurwoning veroorloven en komt u voorlopig niet in aanmerking voor een sociale huurwoning? Dan is het in zeldzame gevallen mogelijk om een urgentieverklaring te krijgen waarmee u voorrang krijgt op een sociale huurwoning. Maar dit wordt eigenlijk alleen toegepast als u met minderjarige kinderen op straat komt te staan. De regels hieromtrent verschillen per gemeente en per woningbouwvereniging.

Wat u verder kunt doen:

  • Vertel zoveel mogelijk mensen dat u een woning zoekt, bijvoorbeeld op uw werk en via sociale media. Desnoods vindt u op deze manier iets tijdelijks.
  • Word lid van Facebookgroepen waar huurwoningen worden aangeboden of kijk op Marktplaats en andere websites met advertenties voor huurhuizen.
  • Check of er anti-kraakwoningen beschikbaar zijn in uw omgeving. Anti-kraak is tijdelijk, maar het geeft u de rust en ruimte om ondertussen iets vasts te zoeken.
  • Door corona staan veel hotels en vakantieparken leeg. Mogelijk kunt u ergens relatief voordelig overnachten als u voor langere tijd reserveert.
  • Op verschillende plekken in Nederland zijn er woningen ingericht als Parentshouse. Dit zijn tijdelijke woonruimtes voor ouders die in een echtscheiding liggen. Hun kinderen zijn hier ook welkom. In een Parentshouse hebben gezinnen een eigen kamer, maar delen ze de keuken en het sanitair met de andere bewoners.

 

 

Neem contact op met advocatenkantoor Van Ekelen & Poort in Eindhoven voor vrijblijvend advies over uw situatie. Wij adviseren u graag over de mogelijkheden en onze mediators en advocaten staan voor u klaar.