Scheiden: zo vertelt u het uw kinderen

U moet aan uw kinderen vertellen dat u en uw partner gaan scheiden. Waarschijnlijk zijn er weinig gesprekken die u minder graag voert. Gelukkig is er veel wat u kunt doen om het verdrietige nieuws zacht te laten landen bij uw kroost. Aan de hand van de vier w’s (wie, wat, waar en wanneer) geven we u tips voor een zo prettig mogelijk gesprek.

 

Wie vertelt het nieuws?

Als het lukt, vertelt u het scheidingsnieuws het liefst met zijn tweeën en aan alle kinderen tegelijk. Let erop dat u tijdens het gesprek beiden ongeveer evenveel aan het woord komt en elkaar niet tegenspreekt. Zo laat u de kinderen zien dat het een gezamenlijk besluit is. Het voorkomt dat de kinderen denken dat ze partij moeten kiezen. En u laat zien dat u beiden voor hen blijft zorgen. Is de sfeer tussen u en uw (aanstaande) ex erg gespannen en verwacht u ruzie waar de kinderen bij zijn? Dan is het misschien beter het gesprek toch los van elkaar te voeren. Maak dan wel afspraken over wat u vertelt en wanneer. Dit voorkomt misverstanden bij de kinderen. Dat is belangrijk: een scheiding is voor hen namelijk al verwarrend genoeg.

Wat vertelt u uw kinderen?

Wat kunt u nou wel en niet vertellen aan de kinderen? In het algemeen is het belangrijk een korte uitleg te geven over de reden van de scheiding, zonder daarbij in details te treden. Kies hiervoor woorden die passen bij de leeftijd van uw kinderen en laat oordelen achterwege. Vertel bijvoorbeeld dat u niet meer verliefd bent op elkaar, dat u veel ruzie maakt en dat het daarom beter is los van elkaar verder te gaan.

Voor kleine kinderen is een scheiding vaak beter te begrijpen als het wordt uitgelegd aan de hand van metaforen. Een mooi hulpmiddel daarbij is het sprookje van de landschildpad en de zeeschildpad:

Er was eens een zeeschildpad die aan land ging om een sappig blaadje sla te eten. Daar zag de zeeschildpad een mooie landschildpad lopen. De zeeschildpad en de landschildpad werden heel verliefd op elkaar en ze gingen samen wonen in het huisje van de landschildpad. Na enige tijd kwam er ook een baby schildpadje en samen met zijn drietjes waren zij heel tevreden en leefden nog lang en gelukkig.

Maar nee, wacht eens even. Er was iets aan de hand. De zeeschildpad werd steeds verdrietiger omdat ze de zee zo miste. “Kunnen we niet in zee gaan wonen?” snikte de zeeschildpad. Maar de landschildpad kon niet zwemmen. “Ga jij dan maar alleen terug naar zee”, zei de landschildpad, “ik blijf hier aan land”. “En ik dan?” vroeg de kleine schildpad, “wat moet ik nu doen?” En zo kwam het dat de kleine schildpad voortaan twee huisjes had. Eén huisje op het land en één huisje in de zee. In zee kon de kleine schildpad lekker samen zwemmen met grote zeeschildpad. Op het land kon kleine schildpad in het zand spelen samen met grote landschildpad. En in alle twee de huisjes was het even gezellig. Zo leefden ze toch nog heel lang en gelukkig.

(Dit is een bewerkte versie van het verhaal The Turtle Story uit: Janet Johnston, Through the Eyes of Children, 1997.)

Kinderen hebben vaak de neiging de schuld voor een scheiding bij zichzelf te zoeken. Benadruk daarom dat de oorzaak niet bij hen ligt. En dat u evenveel van de kinderen blijft houden en samen voor hen blijft zorgen. Verder is het belangrijk concreet te vertellen wat er nu gaat gebeuren, zodat de kinderen weten waar ze aan toe zijn.

Waar vertelt u over de scheiding?

Kies voor het gesprek een plek waar uw kinderen zich veilig voelen. Meestal is dat gewoon thuis. Daar kunnen ze zich na het gesprek eventueel terugtrekken op hun eigen kamertje.

Wanneer vertelt u het uw kinderen?

Staat uw besluit om te scheiden helemaal vast? En heeft u al afspraken gemaakt over de zorgregeling en woonsituatie na de scheiding? Dan vertelt u het uw kinderen het liefst zo gauw mogelijk. Ze voelen waarschijnlijk al lang aan dat er iets speelt en zo geeft u snel duidelijkheid. Het geeft ze tijd om even te wennen aan het idee voordat hun thuissituatie drastisch verandert. En u kunt concreet antwoord geven op vragen van de kinderen. Blijven u en uw ex voor onbekende tijd in hetzelfde huis wonen of is nog onduidelijk hoe de woonsituatie na de scheiding wordt? Dan is het beter nog even te wachten.

Het liefst vertelt u uw kinderen over de scheiding op een rustig moment (zonder afleiding van televisie of telefoons), bijvoorbeeld op een ochtend in het weekend. Dan hebben de kinderen de tijd om het nieuws te verwerken en bij u aan te kloppen met vragen. Er is dan alle tijd en ruimte voor hun verdriet.

 

Gaat u scheiden en zoekt u een gespecialiseerde advocaat of echtscheidingsmediator? De advocaten en mediators van Van Ekelen & Poort in Eindhoven hebben een persoonlijke, betrokken en deskundige aanpak. Neem gerust contact met ons op om te informeren naar de mogelijkheden en kosten.