Scheiden: zo vertelt u het uw partner

Een echtscheiding is altijd heftig. Gaat u uw partner vertellen dat u wilt gaan scheiden? De kans is groot dat dit tot heftige emoties bij hem of haar gaat leiden. In dit artikel leggen we uit hoe u het nieuws het beste kunt brengen. 

Basis voor soepel scheidingsproces

Het is niet makkelijk om uw partner te vertellen dat u wilt gaan scheiden. Het verbreken van uw huwelijk is waarschijnlijk het heftigste en meest omvattende dat u en uw partners in uw levens zullen meemaken. Er komen veel emoties bij kijken. Het is dan ook belangrijk dat u het uw partner op een respectvolle en gedegen manier vertelt. Ontstaat er te veel frictie bij dit gesprek, dan is dat vanzelfsprekend geen goed vertrekpunt voor een soepel echtscheidingsproces.

Wees zo open mogelijk

Het is belangrijk om zo eerlijk en open als mogelijk te zijn over de redenen waarom u wilt scheiden. Tegelijkertijd is het natuurlijk zaak dat u uw partner niet te veel kwetst, want u moet door één deur kunnen om op prettige wijze te scheiden. Weet u zeker dat u wilt scheiden, leg dan aan uw partner uit dat uw beslissing vaststaat. Zo voorkomt u dat uw partner valse hoop krijgt.

Denk goed na over de plek en setting

Zorg dat u beiden genoeg tijd heeft voor een uitgebreid gesprek. Voer het gesprek in een veilige en fijne omgeving waarin u voldoende privacy heeft. Houd er rekening mee dat uw mededeling tot veel boosheid of verdriet kan leiden bij uw partner. Het is dan niet prettig als er andere mensen in de buurt zijn. Een restaurant is dus bijvoorbeeld geen geschikte locatie. Heeft u kinderen? Dan is het bijzonder onwenselijk als zij binnen komen lopen, dus kies het moment waarop de kans het grootst is dat ze slapen.

Hoe vertelt u het?

Ten eerste is het belangrijk dat u de boodschap brengt in een goed voorbereid persoonlijk gesprek. Vertel het dus niet via een telefoontje of e-mail. Bied uw partner daarnaast de ruimte om het nieuws te verwerken en alle emoties een plek te geven.

Waarschijnlijk heeft u al lang nagedacht over de situatie rondom en na de echtscheiding, maar uw partner mogelijk niet. De kans is groot dat er bij uw partner emoties loskomen zoals woede, verdriet, hulpeloosheid en onbegrip. Dit is normaal. Uw partner heeft immers heftig nieuws te horen gekregen en moet dit verwerken. Probeer respectvol met deze gevoelens om te gaan.

Staan de heftige emoties een constructief gesprek in de weg? Dan kan het verstandig zijn om bepaalde zaken die moeten worden besproken uit te stellen tot een volgend gesprek.

Hoe vertelt u het de kinderen?

Ouders die gaan scheiden: het is één van de heftigste dingen die kinderen kunnen meemaken. Wat vooral belangrijk is: vertel het nieuws sámen aan de kinderen en aan al uw kinderen tegelijkertijd. Doe dit op een plek waar uw kinderen zich op hun gemak voelen, zoals in de woonkamer of aan de keukentafel. Leg in begrijpelijke taal uit waarom u gaat scheiden en dat het niet hun schuld is. Benadruk dat u altijd – ongeacht wat – hun ouders blijft. Belangrijk is ook dat u de kinderen in geen geval betrekt in conflicten die u onderling heeft.

Een scheiding is erg moeilijk voor kinderen. Het stabiele gezin valt immers uit elkaar. Dit brengt heftige emoties met zich mee voor zowel kinderen als ouders. Toon begrip voor hun woede en verdriet. Probeer zelf rustig te blijven, hoe moeilijk het ook is, en ondersteun de kinderen tijdens dit emotionele moment. Heeft u bepaalde gezinsgewoonten, dan biedt het veiligheid en geborgenheid als u daaraan vasthoudt. Wilt u meer weten, lees dan ons artikel Scheiden: zo vertelt u het uw kinderen.

Eigen advocaat of mediation

Heeft u uw partner verteld dat u wilt gaan scheiden en is de ergste storm gaan liggen? Dan kunt u gaan praten over de formele en praktische aspecten. Voor de afhandeling van de echtscheiding kunt u kiezen uit drie verschillende vormen: allebei een eigen advocaat, echtscheidingsmediation en overlegscheiding. U ontdekt er meer over op deze pagina.

Kiest u voor mediation, dan begeleidt een neutrale bemiddelaar u en uw partner in het echtscheidingsproces. Het streven is daarbij een oplossing die voor alle partijen – dus júíst ook de kinderen – gunstig is. Los van de optimale uitkomst vinden mensen het soepele echtscheidingsproces, dat gericht is op overleggen, een groot voordeel van mediation.

Overlegscheiding

In sommige gevallen is een overlegscheiding interessant. Daarbij heeft u allebei een eigen advocaat. Zij zitten in een team met een coach en eventueel een financieel deskundige. Het team overlegt over de scheiding. De advocaten gaan met name over de juridische inhoud, de coach begeleidt de partijen op mentaal vlak én bevordert de communicatie, en de financieel deskundige zorgt voor een solide financiële oplossing.

Doordat er een team van professionals betrokken is, kan de scheiding snel en soepel verlopen en is de kans op een toekomstbestendige oplossing maximaal. Overlegscheiding lijkt op het eerste gezicht een wat duurdere oplossing. Als u echter sneller tot een oplossing komt of er een vechtscheiding mee voorkomt, is het juist een zeer kostenefficiënte methode.

 

Gaat u scheiden en bent u op zoek naar een ervaren familierechtadvocaat, echtscheidingsmediator of overlegscheidingsadvocaat? Neem vrijblijvend contact op met Van Ekelen & Poort in Eindhoven.