mediation

Scheiding van tafel en bed: waarom kiezen mensen ervoor?

Het klinkt als een fenomeen uit lang vervlogen tijden: scheiden van tafel en bed. Hoewel het nu inderdaad niet vaak meer voorkomt, zijn er nog altijd mensen die een scheiding van tafel en bed verkiezen boven een echtscheiding. Wat is een scheiding van tafel en bed precies? En waarom kiezen mensen ervoor?

 

Wat is een scheiding van tafel en bed?

Bij een scheiding van tafel en bed kiest u ervoor om getrouwd te blijven, maar wel gescheiden van elkaar te leven. Voor de wet bent u dus nog getrouwd, maar u woont niet meer samen. En u verbreekt de gemeenschap van goederen. Dit betekent dat u de bezittingen, het vermogen, het inkomen en de schulden dus onderling verdeelt. In de praktijk lijkt een scheiding van tafel en bed sterk op een ‘normale’ echtscheiding.

Waarom kiezen mensen ervoor om van tafel en bed te scheiden?

Als een scheiding van tafel en bed zoveel lijkt op een echtscheiding, waarom kiezen mensen er dan voor? Vroeger had het te maken met een wet die gehuwden verplichtte samen te wonen. Zomaar los van elkaar wonen na een relatiecrisis, dat kon dus niet. Die wet geldt al lang niet meer. Toch kiezen mensen soms nog voor een scheiding van tafel en bed, om deze redenen:

  • Uit geloofsovertuiging: de religie staat een scheiding niet toe.
  • Uit financiële overwegingen: de scheiding is financieel niet haalbaar. Of er is nog een eigen woning met restschuld die eerst verkocht moet worden.
  • Uit praktische overwegingen: één van u beiden start een eigen bedrijf en daarom wilt u het vermogen scheiden.

Wat verandert er bij scheiding van tafel en bed?

De grootste verandering bij een scheiding van tafel en bed is natuurlijk dat u apart van elkaar gaat wonen en dat u de gemeenschap van goederen verdeelt. Daarover legt u afspraken vast op papier, net als bij een echtscheiding. Maar er verandert nog meer:

Kinderen

Als u minderjarige kinderen heeft, moet u een ouderschapsplan opstellen. In dat ouderschapsplan maakt u afspraken over onder andere de verdeling van de zorg voor de kinderen, financiën en alimentatie en de communicatie over belangrijke onderwerpen zoals schoolkeuze.

Pensioen

Na de scheiding van tafel en bed, kunt u het opgebouwde ouderdomspensioen verdelen. De opbouw van nabestaandenpensioen gaat na de scheiding van tafel en bed wel door.

Erfenis

U kunt niet meer van elkaar erven na een scheiding van tafel en bed, tenzij u iets anders heeft vastgelegd in het testament.

Alimentatie

Net als na een echtscheiding, blijft u wel onderhoudsplichtig voor elkaar. Kunt u niet in uw eigen onderhoud voorzien? Dan moet uw ex mogelijk alimentatie betalen (en andersom natuurlijk).

Registratie

In het burgerlijke register staat u nog steeds ingeschreven als ‘gehuwd’. De scheiding van tafel en bed wordt alleen in het huwelijksgoederenregister ingeschreven.

Voordelen en nadelen

silhouet man vrouw ruzie

Scheiden van tafel en bed kan een paar voordelen hebben:

  • Gaat een echtscheiding u nog te ver en wilt u eerst een pauze of proefscheiding? Dan kan een echtscheiding van tafel en bed een tussenstap zijn. Als uw relatie verbetert, geeft u bij de rechter aan dat u nog steeds getrouwd bent.
  • Leeft u in een religieuze gemeenschap die scheiden niet toestaat? Dan is het prettig dat u officieel getrouwd blijft, maar wel los van elkaar kunt leven.
  • U bent financieel niet meer verantwoordelijk voor eventuele schulden van de ander. Dit is fijn als u het huwelijk niet wilt ontbinden, maar ook niet zit te wachten op die financiële verantwoordelijkheid.

Maar er kleven er ook nadelen aan scheiden van tafel en bed:

  • De procedure is net zo lang als bij een gewone echtscheiding en kost meestal evenveel geld.
  • U kunt met een nieuwe partner wel samenwonen, maar niet trouwen of een geregistreerd partnerschap aangaan.

Alternatief voor scheiden van tafel en bed

Echtscheidingen van tafel en bed komen niet veel meer voor, omdat er goedkope en makkelijke alternatieven zijn. Ten eerste kunt u gerust getrouwd blijven en los van elkaar leven. Er is geen wet meer die dat verbiedt. Wilt u om financiële redenen van tafel en bed scheiden? Dan is het meestal goedkoper om huwelijkse voorwaarden op te stellen. In die voorwaarden kunt u het gezamenlijke vermogen, de inkomsten en de schulden splitsen.

Hulp advocaat en mediator

De procedure bij een scheiding van tafel en bed is bijna hetzelfde als bij een echtscheiding. U moet een verzoek voor scheiding van tafel en bed indienen bij de rechtbank. Daarvoor hebt u altijd een advocaat nodig. U moet onderling afspraken maken over de scheiding en het leven erna. Lukt dat onderling niet? Dan kunt u de hulp inschakelen van een echtscheidingsmediator.

 

Twijfelt u over een scheiding van tafel van bed of een echtscheiding? De familierechtadvocaten en mediators van Van Ekelen & Poort in Eindhoven staan u graag bij met raad en daad. Neem gerust vrijblijvend contact met ons op.