De 7 meestgestelde vragen over het ouderschapsplan

Gaan u en uw partner uit elkaar en heeft u samen kinderen? Dan is het nodig om een ouderschapsplan op te stellen. In dit artikel beantwoorden wij de 7 meestgestelde vragen over het ouderschapsplan.

1. Wat is een ouderschapsplan?

Een ouderschapsplan is een overeenkomst die wordt opgesteld bij een relatiebreuk van partners met kinderen. In het ouderschapsplan staan afspraken over het opvoeden en verzorgen van de kinderen na de scheiding. Door deze afspraken op papier vast te leggen, creëert u duidelijkheid voor elkaar en zekerheid voor de kinderen.

2. Is een ouderschapsplan altijd verplicht?

Wanneer u gezamenlijk gezag heeft over minderjarige kinderen, bent u bij een relatiebreuk altijd verplicht om een ouderschapsplan op te stellen. Om wat voor soort relatiebreuk het gaat – een echtscheiding, een ontbinding van het geregistreerd partnerschap of een scheiding van tafel en bed – doet er hierbij niet toe. Heeft u meerderjarige kinderen? Dan mag u zelf bepalen of u een ouderschapsplan opstelt.

3. Wat moet er in een ouderschapsplan staan?

In het ouderschapsplan moeten in ieder geval afspraken staan over de volgende onderwerpen:

  • De zorg voor en omgang met de kinderen: wanneer verblijven de kinderen bij welke ouder? Hoe is de omgang tijdens vakanties en op feestdagen geregeld?
  • De kosten van de verzorging en opvoeding van de kinderen. Hieronder vallen ook afspraken over de kinderalimentatie. Ook kunt u afspreken hoe dit geld, alsmede de kinderbijslag, besteed wordt.
  • De manier waarop u en uw ex elkaar informeren over belangrijke onderwerpen en beslissingen die betrekking hebben op de kinderen. Doet u dit bijvoorbeeld rechtstreeks of per telefoon? Tip: een handig hulpmiddel hiervoor is de app Heppee.
  1. Wat mag er verder in het ouderschapsplan staan?

Verder bepaalt u zelf wat er in het ouderschapsplan komt te staan. Over de opvoeding kunt u bijvoorbeeld afspraken vastleggen over bedtijden, smartphonegebruik en anticonceptie. Ook kunt u afspraken maken over het vervoer van de kinderen, medische aangelegenheden, verzekeringen, wie de identiteitsbewijzen bijhoudt, de relatie met opa en oma en wat er gebeurt als één van u komt te overlijden.

5. Hoe stelt u het ouderschapsplan op?

U kunt het ouderschapsplan samen met uw ex-partner opstellen, maar het is belangrijk om te weten dat de overeenkomst aan wettelijke eisen moet voldoen. De afspraken over de zorg- en omgangsregeling, de financiën en de informatie- en consultatieplicht moeten allemaal aan bod komen. Vooral als het gaat om de kinderalimentatie is het slim om de hulp van een advocaat in te schakelen. Hij of zij kan u helpen met de berekening van de alimentatie en u informeren over de geldende regels.

6. Moet u uw kinderen erbij betrekken?

De afspraken die u maakt voor het ouderschapsplan hebben grote invloed op het leven van uw kinderen. Het is dan ook vanzelfsprekend dat zij betrokken worden bij zaken die van belang zijn voor hun dagelijks leven, zoals de zorg- en omgangsregeling. Sterker nog: u bent wettelijk verplicht om uw kinderen bij het opstellen van het ouderschapsplan te betrekken, hierbij rekening houdend met hun leeftijd. Om ervoor te zorgen dat de stem van uw kinderen voldoende gehoord wordt, kun u eventueel een kindbehartiger inschakelen.

7. Wat als u en uw ex-partner er niet uitkomen?

Lukt het niet om samen met uw ex-partner tot een overeenkomst te komen? Dan kunt u de hulp inschakelen van een mediator. Een mediator gaat samen met u en uw ex-partner om de tafel zitten om de knelpunten rond het ouderschapsplan op te lossen. De mediators van Van Ekelen & Poort hebben ruime ervaring met het opstellen van ouderschapsplannen en staan u bij met deskundig advies.

Lukt het zelfs met een mediator niet om tot overeenstemming te komen? Dan kunt u met behulp van één van onze advocaten naar de rechter stappen. De rechter zal vervolgens een beslissing nemen over het ouderschapsplan.

 

Heeft u advies of hulp nodig bij het opstellen van een ouderschapsplan? De advocaten en mediators van Van Ekelen & Poort in Eindhoven denken graag met u mee. Neem gerust vrijblijvend contact met ons op.