U bent gescheiden en wilt met uw minderjarige kinderen naar een andere stad of ander dorp verhuizen. Daarvoor heeft u toestemming nodig van uw ex. Hoe zit dat precies? En wat kunt u doen als uw ex geen toestemming geeft?
Verhuizen met de kinderen na een echtscheiding
Het komt na een echtscheiding regelmatig voor: één van de ouders wilt met minderjarige kinderen verhuizen naar een andere woonplaats of zelfs een ander land. Bijvoorbeeld om wat dichterbij familie en vrienden in de buurt te kunnen zijn. Of vanwege een nieuwe baan of relatie in een andere gemeente. Bent u een gescheiden ouder die een verhuizing overweegt? Dan is het goed om, voordat u de verhuisdozen pakt, te weten dat u daar toestemming voor nodig heeft van uw ex-partner.
Toestemming nodig van beide ouders
Meestal houden beide ouders na een scheiding het gezag over de kinderen. Dat betekent ze samen verantwoordelijk zijn voor het opvoeden van hun kroost. En dat ze dus ook gezamenlijk over de woonplaats van de kinderen beslissen. Zelfs als u naar een dorp op een steenworp afstand wilt verhuizen, moet uw ex daar toestemming voor geven. Doet hij of zij dat niet? Dan kunt u bij de rechter om ‘vervangende toestemming’ vragen. De rechter kan dan dus, in plaats van uw ex, toestemming geven voor de verhuizing.
Belang van het kind staat voorop
Vervangende toestemming van de rechter krijgen is niet eenvoudig. En iedere procedure is maatwerk. De rechter kijkt heel goed naar de belangen van uw kind of kinderen. Die staan voorop bij het nemen van een beslissing over de verhuizing.
Zo zal de rechter proberen te achterhalen wat de verhuizing voor de kinderen betekent. Kunnen zij hun sociale leven voortzetten? Of moeten ze helemaal opnieuw beginnen? Als u ver weg verhuist, wordt het misschien lastiger voor uw kinderen om hun andere ouder even vaak als nu te zien. Welke alternatieven draagt u daarvoor aan? En kunt u de gevolgen financieel dragen?
Noodzaak en voorbereiding
Het belang van uw kind(eren) staat dus voorop. Daarom kijkt de rechter ook kritisch naar de noodzaak van de verhuizing. Als ouder moet u met goede argumenten komen voor uw keuze. Had u bijvoorbeeld echt geen andere mogelijkheid dan die baan in een andere stad aannemen?
Daarnaast zal de rechter checken of u de verhuizing goed heeft overdacht en voorbereid. Weet u al naar welke school uw kinderen in hun nieuwe woonplaats gaan? Is de woning die u op het oog heeft geschikt voor kinderen?
Niet zomaar verhuizen
Kortom: speelt u met het idee om met uw kinderen te verhuizen? Ga dan eerst in overleg met uw ex. Spreek alle gevolgen van de verhuizing goed door en probeer samen tot afspraken te komen. Wil uw ex geen toestemming geven, dan moet u naar de rechter voor vervangende toestemming. Dit is geen gemakkelijk proces, dus bereid uw verhaal goed voor. Verhuizen zonder toestemming is beslist niet verstandig. De rechter kan dan namelijk oordelen dat u moet terugverhuizen. Of dat de kinderen bij uw ex gaan wonen. En dan bent u nog verder van huis.
Heeft u hulp nodig bij een verhuizing met kinderen na een echtscheiding? De echtscheidingsadvocaten en mediators van Van Ekelen & Poort in Eindhoven staan u graag te woord. Neem gerust vrijblijvend contact op.