De voordelen van mediation bij een echtscheiding

Iedere scheiding is vervelend en iets moois zal het nooit worden. Wél kunt u ervoor zorgen dat het proces zo prettig mogelijk verloopt en het resultaat naar ieders tevredenheid is. Mediation is hiervoor geknipt. We leggen uit wat de voordelen zijn van mediation ten opzichte van een ‘traditionele’ echtscheiding met allebei een eigen advocaat. Ook zetten we uiteen wanneer u beter voor mediation en voor een overlegscheiding kunt kiezen.

Mediation voorkomt een vechtscheiding

Er zijn (minstens) vijftig tinten moeilijkheid voor, maar scheiden is per definitie pijnlijk. U verbreekt uw huwelijk of geregistreerd partnerschap immers niet zomaar. U wilt van elkaar af, maar tijdens een echtscheiding moeten u en uw partner toch nog het een en ander regelen met elkaar. Dit kan bijvoorbeeld lastig zijn als u allebei anders in de scheiding staat, u geen goed contact met uw partner heeft en de emoties tijdens het contact hoog oplopen. Het is dan moeilijk om rustig en adequaat met elkaar te blijven communiceren en het met elkaar eens te worden over bijvoorbeeld de hoogte van de partneralimentatie en de regelingen omtrent de kinderen. Mediation tijdens een echtscheiding is dan aan te raden.

Wat is echtscheidingsmediation?

Bij echtscheidingsmediation gaat u samen met uw (ex-)partner de scheiding afhandelen. Een onafhankelijke derde, de mediator, bemiddelt en zal u en uw partner begeleiden in het proces om samen succesvol afspraken te maken over uw scheiding. De mediator helpt u en uw partner samen oplossingen te vinden die voor u allebei acceptabel zijn, zonder daarbij een kant te kiezen.

De voordelen van mediation bij een echtscheiding

Kiezen voor mediation om uw echtscheiding af te handelen, heeft veel voordelen:

  • Mediation opent het gesprek tussen u en uw ex-partner. De bemiddelaar is erin getraind om meningsverschillen en problemen op fijne wijze bespreekbaar te maken én op te lossen. Gevolg daarvan is dat mediation vaak zorgt voor de best mogelijke uitkomsten voor alle partijen.
  • Mediation vergroot de kans dat u ook na uw echtscheiding goed contact met elkaar kunt onderhouden. Als u samen kinderen heeft, is dit al helemaal belangrijk. Kinderen kunnen door een vechtscheiding immers beschadigd raken en die beschadiging wordt er niet minder om als ouders in een conflictueuze situatie blijven hangen. Mediation zorgt voor een future-proof oplossing en een harmonieuze verstandhouding tussen de ex-partners (én de kinderen).
  • Kiest u voor mediation en niet voor ieder een eigen advocaat, dan scheelt dit u zo goed als zeker een hoop advocaatkosten. U betaalt immers samen de mediator én mediation is in de regel sneller en efficiënter.
  • Mediation is ook goed voor uw portemonnee (en mentale gezondheid) omdat de kans groter is dat er een oplossing uitkomt die in de toekomst conflicten en mogelijk dus ook rechtszaken voorkomt.
  • Bij mediation heeft u uw echtscheiding uiteindelijk sneller afgewikkeld. En kunt u dus ook eerder volledig focussen op de toekomst.
  • Mediation is vrij, vertrouwelijk en op vrijwillige basis. U en uw (ex-)partner bepalen helemaal zelf wat u afspreekt.

Na de mediation

Als de mediation succesvol is afgerond en u het eens bent geworden met uw (ex-)partner over de afspraken, moet een advocaat het verzoek tot scheiding voor u indienen bij de rechter. Veel echtscheidingsmediators (zoals die van ons kantoor) zijn ook familierechtadvocaat, wat als voordeel heeft dat u niet nog eens een aparte advocaat in de arm hoeft te nemen voor het indienen van het verzoekschrift.

Alternatief voor mediation: overlegscheiding

De laatste jaren wint een alternatief voor mediation enorm aan populariteit: de overlegscheiding. Overleggen en samenwerken staan hierbij centraal. Het doel van een overlegscheiding is feitelijk hetzelfde als dat van mediation, alleen de vorm verschilt behoorlijk. U werkt niet met één mediator, maar met een team van professionals. Dit team bestaat in de regel uit twee advocaten, een coach, een financieel expert en mogelijk een kindertherapeut. De meest geschikte oplossing vinden voor alle betrokkenen is het doel, waarbij de kinderen een grote rol spelen.

Een overlegscheiding is in een aantal situaties te verkiezen boven mediation. Denk bijvoorbeeld aan ingewikkelde financiële kwesties die spelen, zoals een onderneming. Of aan ongelijkwaardigheid tussen de (ex-)partners, waarbij het een groot voordeel is dat iedere (ex-)partner een eigen advocaat heeft om overleg mee te voeren.

Een overlegscheiding is dus in bepaalde situaties een goed of zelfs nog veel beter alternatief voor mediation. Het is echter wel wat duurder en tijdrovender. Al kan het door de efficiënte werkwijze en het gezamenlijke doel wel weer een stuk goedkoper uitpakken dan de traditionele oplossing waarbij iedere (ex-)partner een eigen advocaat in de arm neemt. Daarbij wordt immers niet (per se) steeds gekeken naar álle belangen.

Goed om te weten: echtscheidingsadvocaten moeten een speciale opleiding volgen om zichzelf overlegscheidingsadvocaat te kunnen noemen. Mr. Emmy van Ekelen van ons kantoor rondde deze opleiding met goed gevolg af in 2017 en heeft inmiddels veel ervaring in overlegscheidingszaken.

 

Bent u op zoek naar een ervaren echtscheidingsmediator of overlegscheidingsadvocaat? Neem dan vrijblijvend contact op met Van Ekelen & Poort in Eindhoven.