schreeuwende vrouw

Waarom scheiden mensen? 7 veelvoorkomende oorzaken

Het zijn geen vrolijke cijfers: ieder jaar eindigen gemiddeld 33.000 huwelijken in een echtscheiding. Van alle huwelijken strandt zo’n 34 procent. Waarom scheiden mensen? Natuurlijk is iedere scheiding uniek. Toch zijn er een paar veelvoorkomende oorzaken. We zetten ze voor u op een rij.

 

#1: Weinig of slechte communicatie

In het begin van een relatie willen partners álles van elkaar weten. Het is normaal dat dit in de loop van de jaren minder wordt. Drukke levens met werk en gezin zorgen ervoor dat echtgenoten minder met elkaar delen. Goed communiceren over wensen, verlangens en gevoelens is dan lastig. Dit kan er uiteindelijk voor zorgen dat partners uit elkaar groeien, met een scheiding tot gevolg.

#2: Ruzies over geld

Stress en zorgen over geld zijn vaak een bron van conflict tussen echtgenoten. Helemaal als de ene partner heel anders met geld omgaat dan de ander. Uit onderzoek van de Utah State University blijkt dat echtparen die wekelijks of vaker ruzie maken over financiën ruim 30 procent meer kans maken om te scheiden dan stellen die weinig conflicten over geld hebben.

Paradoxaal genoeg kunnen financiële problemen partners juist ook bij elkaar houden. Scheiden en vervolgens in twee losse huizen wonen kost immers veel geld. Als beide partners financieel zelfredzaam zijn, is de drempel om te scheiden lager.

gefrustreerde man op bank

#3: Een ingrijpende gebeurtenis zoals ziekte of overlijden van een dierbare

Uit cijfers van het CBS blijkt dat ingrijpende gebeurtenissen, zoals een langdurige ziekte of het overlijden van een dierbare, regelmatig ten grondslag liggen aan scheidingen. Dit soort nare situaties leveren veel verdriet en stress op. Als de een er heel anders mee omgaat dan de ander, kan dit onbegrip en ruzies veroorzaken, met soms helaas een scheiding als resultaat.

#4: Problemen na het pensioen

Nederlanders scheiden op steeds latere leeftijd. In 2004 besloten slechts 7.000 mensen van boven de 50 jaar om te gaan scheiden. In 2014 waren dat er al bijna 22.000. Dat komt enerzijds doordat de groep ouderen in ons land nou eenmaal groeit. Maar het heeft er ook mee te maken dat mensen langer fit zijn en na hun pensioen dus nog een heel leven voor zich hebben. Als ze dan ontdekken dat het huwelijk niet meer werkt, zijn ze sneller geneigd er een punt achter te zetten.

#5: Irritaties op vakantie

Echtscheidingsadvocaten weten: september is een drukke maand. Na de zomervakantie gaan meer stellen uit elkaar dan in andere periodes van het jaar. Tijdens de vakantie zijn echtgenoten ineens weer dag en nacht samen. Dan vallen vervelende gewoontes en irritaties veel meer op dan in het (drukke) dagelijkse leven. En er is ineens tijd om sluimerende problemen en ergernissen uit te spreken. Tel daar de vakantiestress bij op en u begrijpt de jaarlijkse scheidingspiek in de nazomer.

#6: Ontrouw

Niemand wil het, maar toch gebeurt het vaak: huwelijken kunnen na een aantal jaar sleets raken. De dagen rijgen zich aan elkaar met steeds hetzelfde ritme van opstaan, werken, huishoudelijke klusjes, eten, televisie kijken en slapen. Dat kan bij één of beide partners onrust veroorzaken. Soms uit zich dit in ontrouw. Voor veel echtgenoten voelt vreemdgaan als een te grote schending van de huwelijkse afspraken. Dan is een scheiding een logisch gevolg.

#7: En verbouwingen dan?

U heeft hem vast vaker voorbij horen komen: de verbouwing als oorzaak van echtscheidingen. Een verbouwing kan inderdaad veel stress veroorzaken. Bijvoorbeeld als er tegenslagen zijn, de samenwerking niet soepel verloopt of als de financiële last te groot wordt. Toch zijn er geen statistieken of onderzoeken die verbouwingen als hoofdoorzaak van scheidingen aanwijzen.

Een echtscheiding voorkomen

Loopt uw relatie niet goed en bent u bang voor een echtscheiding? Probeer het gesprek daarover met uw echtgeno(o)t(e) aan te gaan. Vaak helpt het om meer tijd met elkaar door te brengen, het liefst op een ontspannen manier. Spreek bijvoorbeeld af iedere week een avond samen uit eten te gaan en het dan over uw wensen en gevoelens te hebben. Als er sluimerende of grote conflicten spelen, kan mediation u helpen op een prettige manier samen tot oplossingen te komen.

 

Staat u op het punt te gaan scheiden? De advocaten en mediators van Van Ekelen & Poort in Eindhoven denken graag met u mee. Neem gerust vrijblijvend contact met ons op.