betalen

Wat is indexering van de alimentatie en wat betekent het voor mij?

Ieder jaar vindt er indexering van de alimentatie plaats. Dat geldt voor zowel de partneralimentatie als de kinderalimentatie. Bent u alimentatieplichtig, dan moet u het hogere alimentatiebedrag betalen. De indexering wordt gebaseerd op de loonstijgingen, daarom verschilt het percentage per jaar. In dit artikel leggen wij uit wat de indexering alimentatie precies is en wat het voor u betekent.

Wat is indexering van de alimentatie?

Indexering van de alimentatie wil zeggen dat het alimentatiebedrag wordt verhoogd met een bepaald percentage. In november bepaalt de minister van Justitie dit percentage, dat voor zowel de partneralimentatie als de kinderpartneralimentatie geldt. Als ontvangende ex-partner krijgt u dit dus bovenop het bedrag van het vorige jaar, als betalende ex-partner moet u dit extra gaan betalen. Voor 2017 was het percentage 2,1 procent. Ter vergelijking: in 2015 was het bijvoorbeeld maar 0,8 procent, terwijl het in 2002 maar liefst 4,6 procent was.

Waarom wordt de alimentatie geïndexeerd?

Door inflatie stijgen de prijzen van levensonderhoud. Oftewel: voor hetzelfde bedrag kunt u minder kopen. Als de prijzen stijgen maar het alimentatiebedrag blijft gelijk, dan hebben alimentatie-ontvangers meer moeite om rond te komen. Stel bijvoorbeeld dat uw huur à 800 euro in 2017 met 2,8 procent omhoog is gegaan. De nieuwe huurprijs is dus 822,40 euro. Stijgt uw alimentatie niet, dan komt de 22,40 euro die u meer betaalt aan uw huur ten koste van bijvoorbeeld boodschappen, vakantie of het schoolgeld van uw kinderen.

Hoe wordt de alimentatie indexering berekend?

Voor de verhoging van de alimentatie kijkt de minister van Justitie naar de gemiddelde loonstijgingen. De cijfers daarvoor komen van het CBS. Omdat de lonen – en dus de inkomens – stijgen, is het door de bank genomen gerechtvaardigd dat alimentatiebetalers meer gaan betalen.

Wat houdt de indexering voor mij in?

Dat ligt er natuurlijk aan of dat u de kinder- en/of partneralimentatie betaalt of juist ontvangt. Ontvangt u het, dan zal het alimentatiebedrag met het indexeringspercentage omhoog gaan. Wanneer u het betaalt, moet u er rekening mee houden dat u meer kwijt bent aan de alimentatie. De indexering is wettelijk verplicht en u hoeft er niets voor te doen. Als ontvanger heeft u er dus automatisch recht op en als betaler moet u het sowieso betalen. Zonder dat u er afspraken over hoeft te maken, of naar de rechter voor moet stappen. Het verdient wel aanbeveling om, zodra het percentage bekend is, als ex-partners even onderling contact te hebben over de verhoging.quote-indexering-alimentatie

Geen salarisverhoging, toch indexering?

Stel nu dat u denkt: ik heb geen salarisverhoging gehad, wordt de alimentatie die ik moet betalen dan toch geïndexeerd? In principe is dat wel het geval, tenzij het tot onredelijke uitkomsten leidt. Vindt u dat daar sprake van is, dan kunt u contact opnemen met uw ex om te kijken of u tot nieuwe afspraken kunt komen. Lukt dat niet, dan kunt u mediation overwegen of de rechter verzoeken om uw alimentatie te verlagen. Dit laatste kunt u niet zelf, daarvoor heeft u de hulp van een advocaat nodig.

Geen indexering berekend

Komt u erachter dat uw ex-partner de afgelopen jaren geen hoger bedrag wegens indexering heeft betaald? Over de afgelopen vijf jaar kunt u het te weinig betaalde bedrag alsnog krijgen. Na vijf jaar verjaart het. Het bedrag dat u daarvóór had moeten krijgen, kunt u niet meer opeisen.

Alimentatie wijzigen

In geval van indexering moet de alimentatie worden gewijzigd. In sommige gevallen kan hij worden gewijzigd. Denk daarbij aan situaties waarin de alimentatieplichtige niet meer genoeg inkomen heeft, of de alimentatie-ontvanger er juist qua inkomen op vooruit gaat (bijvoorbeeld door samenwonen met een nieuwe partner). Samen met een advocaat kunt u proberen om de alimentatie te wijzigen of zelfs helemaal te beëindigen.

Wilt u meer weten?

Wilt u meer weten over uw situatie? Of een advocaat inschakelen om het alimentatiebedrag te wijzigen? De familierechtadvocaten van advocatenkantoor Van Ekelen & Poort in Eindhoven zijn allemaal zeer ervaren in alimentatiezaken. Neem gerust (geheel vrijblijvend) contact met ons op als u meer wilt weten over onze dienstverlening.