vier handen

Wat is een viergesprek en hoe gaat het in zijn werk?

Bij een echtscheiding komen altijd veel emoties kijken. Ex-partners die niet meer met elkaar door één deur kunnen, kiezen er soms voor ieder een eigen advocaat in te schakelen. Zo’n scheiding kan al gauw uitmonden in een felle juridische strijd. Wilt u dit voorkomen? Dan kan een viergesprek uitkomst bieden. In dit artikel leggen we uit wat het viergesprek is.

 

Wanneer een viergesprek?

Scheiden kan op verschillende manieren. U en uw ex kunnen samen één advocaat inschakelen om de scheiding te regelen. Of u gaat aan de slag met een mediator. Dat is een onafhankelijke bemiddelaar die samen met u en uw ex zoekt naar de beste oplossing voor alle zaken rondom uw scheiding. Maar als de scheiding minder soepel verloopt, bijvoorbeeld omdat uw ex de scheiding niet aanvaardt, dan is de kans groot dat u ieder een eigen advocaat inschakelt.

Om te voorkomen dat het overleg alleen nog maar indirect via de advocaten gaat, kunt u kiezen voor een viergesprek. Daarbij komen u, uw ex en uw beider advocaten samen om oplossingen te vinden voor alle kwesties die spelen rondom uw echtscheiding.

Hoe werkt een viergesprek?

Het viergesprek heeft veel weg van echtscheidingsmediation, met als grootste verschil dat u en uw ex allebei worden bijgestaan door uw eigen advocaat. Tijdens het viergesprek probeert u tot afspraken te komen over bijvoorbeeld de financiën, de woning en de kinderen na de scheiding. Die afspraken legt u schriftelijk vast in het echtscheidingsconvenant en (mits er kinderen in het spel zijn) het ouderschapsplan. Komt u er samen uit? Dan dienen de advocaten gezamenlijk een verzoekschrift tot echtscheiding in bij de rechtbank. Lukt het juist niet om afspraken te maken met behulp van het viergesprek? Dan kunt u met uw advocaat alsnog naar de rechter stappen.

De voordelen van een viergesprekechtscheidingspapieren-tekenen

Als u en uw ex allebei een eigen advocaat hebben, dan loopt u het risico dat u alleen maar via brieven van de advocaten met elkaar communiceert. Dit is omslachtig en is niet bevorderlijk voor een soepel verloop van de echtscheiding. Een viergesprek haalt doorgaans veel spanning uit de lucht en zorgt ervoor dat u sneller afspraken kunt maken. Doordat u wel wordt bijgestaan door een eigen advocaat, kunt u altijd met hem of haar overleggen. Zo weet u zeker dat uw belangen niet ondergesneeuwd raken.

Het viergesprek met een advocaat van Van Ekelen & Poort

De advocaten en mediators van Van Ekelen & Poort zijn voorstander van scheiden in goed overleg. Dit voorkomt ingewikkelde, lange en dure vechtscheidingen. Komen ex-partners er niet uit met een mediator of gedeelde advocaat, dan is het viergesprek een goede oplossing.

Mr. Emmy van Ekelen is daarnaast opgeleid om in zogenoemde overlegscheidingsteams plaats te nemen. Overlegscheiden is een bijzondere vorm van een echtscheiding waarbij ieder een eigen advocaat heeft. In een overlegscheidingsteam werken ex-partners, hun advocaten en professionals zoals een coach of financieel adviseur samen om buiten de rechter om oplossingen te vinden. De voordelen: bij een overlegscheiding is er volop ruimte voor emoties en wordt de hele scheiding, van A tot Z, meteen geregeld.

 

Ligt u in een echtscheiding en denkt u dat een viergesprek kan helpen? De familierechtadvocaten en mediators van Van Ekelen & Poort in Eindhoven staan u graag bij. Neem gerust vrijblijvend contact met ons op.