Alimentatie

Partneralimentatie en kinderalimentatie

Uit elkaar gaan is nooit prettig. Vaak moet er aan ongelooflijk veel dingen worden gedacht. Een van de belangrijkste onderwerpen daarbij is alimentatie, waarbij een onderscheid wordt gemaakt tussen partneralimentatie en kinderalimentatie. Bij partneralimentatie moet de ene ex-partner bijdragen in de kosten van de voormalige wederhelft. Kinderalimentatie houdt in dat de ouder die hoofdverblijf biedt aan de kinderen, een vergoeding krijgt van de andere ouder om de kinderen te verzorgen en op te voeden. Het is belangrijk om de alimentatie goed te regelen. De advocaten van Van Ekelen & Poort | advocaten & mediators kunnen u bijstaan bij zowel het berekenen als vaststellen van partner- en kinderalimentatie.

Van Ekelen Poort Alimentatie

Hulp bij partneralimentatie

Stel, u bent getrouwd of heeft een geregistreerd partnerschap en besluit om uit elkaar te gaan. En stel dat één van de twee ex-partners dan te weinig inkomsten heeft om van te kunnen leven. Dan is de andere ex-partner verplicht om bij te dragen in het levensonderhoud van zijn of haar ex. Met hulp van de advocaten van Van Ekelen & Poort in Eindhoven kunt u afspraken maken met uw ex over het betalen of ontvangen van partneralimentatie.

Alimentatie laten berekenen

Hoe hoog is mijn partneralimentatie? Het is een vraag die veel cliënten ons stellen. Bij het berekenen van de hoogte en duur van de partneralimentatie gelden bepaalde normen, die door de rechter worden gehanteerd. De hoogte van de partneralimentatie wordt jaarlijks aangepast aan de loonstijgingen, dit noemen we indexering van alimentatie.

Als bijvoorbeeld de alimentatieplichtige niet meer voldoende verdient, of wanneer de ex-partner zelf weer genoeg inkomsten heeft, kan de partneralimentatie moeten worden aangepast. Als u of uw ex-partner opnieuw trouwt of gaat samenwonen, kan dit invloed hebben op de alimentatieverplichting. Om de alimentatie te laten berekenen, kunt u vrijblijvend contact met ons opnemen. Wanneer u de partneralimentatie wilt laten wijzigen of stoppen, heeft u sowieso een advocaat nodig.

Kinderalimentatie

De zorg voor de kinderen is één van de meest heikele punten bij een breakup. Niet alleen moeten zaken als gezag en omgang worden geregeld, maar ook de kosten voor de verzorging en opvoeding van de kinderen. De hoofdregel: de ouder waar de kinderen hoofdverblijf hebben, krijgt een vergoeding van de andere ouder voor het verzorgen en opvoeden. Dit noemen we kinderalimentatie.

De hoogte van de kinderalimentatie is onder andere afhankelijk van het inkomen van het gezin, de kosten die nodig zijn voor het kind en de draagkracht van de persoon die alimentatie moet betalen. De kinderalimentatieplicht bestaat totdat kinderen 21 jaar zijn. De hoogte van de alimentatie wordt jaarlijks aangepast aan de loonstijgingen, dit heet indexering van de kinderalimentatie.

Op laten stellen ouderschapsplan

Het is mogelijk om zelf een afspraak te maken over de hoogte van de kinderalimentatie. Maar u kunt het ook voorleggen aan een rechter. De gemaakte afspraken worden vastgelegd in een ouderschapsplan, dat vervolgens door beide ouders ondertekend wordt. Komt u uit de regio Eindhoven en wilt u een ouderschapsplan op laten stellen? De alimentatiespecialisten van Van Ekelen & Poort helpen u graag.

Kinderalimentatie en kindgebonden budget

Als ouder kunt u, afhankelijk van uw inkomen, een kindgebonden budget krijgen van de Belastingdienst. De hoogte van het kindgebondenbudget kan van invloed zijn op de hoogte van de kinderalimentatie. De regels hiervoor veranderen vaak. De alimentatie-advocaten van Van Ekelen & Poort volgen alle veranderingen op de voet en praten u graag bij.