Echtscheiding en einde geregistreerd partnerschap

Scheiden levert een hoop emotionele en financiële kopzorgen op. In zo’n roerige periode wilt u niet alleen een inhoudelijke specialist. Ook en vooral wilt u een advocaat die begrip heeft voor – en verstand heeft van – de emotionele kanten van het verhaal. De echtscheidingsadvocaten en -mediators van Van Ekelen & Poort in Eindhoven zijn hierin uw betrouwbare partner, ook als u ondernemer bent. Zij zullen er alles aan doen om voor u en uw kinderen een (relatief) optimale situatie te bereiken. Neem vrijblijvend contact op voor meer informatie. Wilt u uw samenlevingscontract verbreken? Klik dan hier.

Rechtsbijstand én een luisterend oor

Een echtscheiding is een achtbaan. Zowel emotioneel als financieel kan alles op zijn kop komen te staan. Ontkenning, woede, neerslachtigheid, berusting: uw emoties worden van links naar rechts geslingerd. Als ervaren familierechtadvocaten en -mediators met hart voor de menselijke kant van het verhaal helpen we u – én uw kinderen – om veilig en tevreden te ‘landen’ in uw nieuwe situatie.

Onze advocaten en mediators weten niet alleen alles van het huwelijksvermogensrecht, de huwelijksvoorwaarden en de alimentatie. Zij hebben ook veel aandacht voor het emotionele aspect en bieden u een luisterend oor. Een echtscheiding omvat immers zoveel meer dan alleen het afwikkelen van juridische en financiële zaken.

Halszaak: een vechtscheiding voorkomen

Verwikkelingen rondom de financiën of kinderen zijn de voornaamste reden dat 10 à 20 procent van de echtscheidingen eindigt in een vechtscheiding. Onze advocaten en mediators zijn opgeleid om issues op deze vlakken snel, soepel en met oog voor alle belangen op te lossen. Omdat vechtscheidingen veel (emotionele) schade aanrichten bij zowel de ex-partners als eventuele kinderen, is het voorkomen hiervan voor ons een halszaak.

Echtscheiding afwikkelen: drie manieren

Binnen ons kantoor zijn er drie manieren mogelijk om uw echtscheiding af te wikkelen:

1. Echtscheidingsmediation

Bij deze vorm van mediation maakt u onder begeleiding van een familierechtadvocaat die ook mediator is samen afspraken over de echtscheiding. Daarbij bespreekt u alles wat geregeld moet en kan worden. Mediation is (relatief) goedkoop en leidt tot een oplossing waar beide partijen zich in kunnen vinden. U kunt hier meer lezen over mediation.

2. Overlegscheiding

Bij een overlegscheiding staat overleggen centraal, met als doel een oplossing die goed is voor iedereen – inclusief de kinderen. Het plan dat wordt opgesteld bevat alle praktische, financiële, fiscale en emotionele zaken. U heeft ieder een eigen overlegscheidingsadvocaat, daarnaast bestaat het team uit een coach, financieel expert en mogelijk een kindertherapeut. Lees hier meer over overlegscheiding.

3. Ieder een eigen advocaat

Dit is de traditionele manier: u neemt ieder een eigen advocaat in de arm. Overleg tussen de partijen is mogelijk (bijvoorbeeld via een viergesprek), na schriftelijke rondes en een mondelinge behandeling neemt de rechter uiteindelijk beslissingen.

Goed om te weten: het huwelijksvermogen

Bij het aangaan van het huwelijk of geregistreerd partnerschap ontstond er tussen u en uw ex-partner een vermogensrechtelijke verhouding. Deze verhouding, waarop het Nederlandse recht van toepassing is, kan gebaseerd zijn op een volledige of gedeeltelijke gemeenschap van goederen of op huwelijkse voorwaarden. Bent u na 1 januari 2018 gehuwd of geregistreerd partners geworden? Dan houdt u als ex-partner wat u voorafgaand aan het huwelijk al aan vermogen had.

Het huwelijksvermogensrecht zorgt ervoor dat het afhandelen van een echtscheiding juridisch gezien ingewikkeld kan zijn. Onze advocaten en mediators pellen het geschil af tot de basis en zorgen voor een effectieve oplossing waar iedereen tevreden mee is.

Vermogen en einde relatie

Gaat u uw huwelijk, geregistreerd partnerschap of samenleving beëindigen? Dan moeten eventuele voorwaarden die u ooit heeft opgesteld worden afgewikkeld. Onze ervaren familierechtadvocaten en mediators zorgen ervoor dat vermogensrechtelijke kwesties geen olie op het vuur worden én helpen u te krijgen waar u recht op heeft.

Wij zijn ook gespecialiseerd in het (huwelijks)vermogensrecht voor ondernemers. Denk aan zaken als verrekening of verdeling van de waarde van de onderneming en het bepalen van pensioen of alimentatie. Lees er meer over op onze pagina Vermogen en einde relatie.

Kindercoach voor goede begeleiding

Voor veel mensen is het kindervraagstuk het belangrijkste onderwerp in een echtscheidingsprocedure. Voor kinderen is een echtscheiding vaak net zo ingrijpend als voor de ouders – of misschien zelfs nog wel ingrijpender. Goede begeleiding is essentieel om de kinderen geen schade te berokkenen. Van Ekelen & Poort werkt samen met een aantal kindercoaches, waarmee we u graag in contact brengen.

Een kindercoach kan u advies geven over hoe u uw kinderen het beste kunt vertellen dat u gaat scheiden én ze begeleiden in het echtscheidingsproces. Uw kinderen kunnen geholpen worden bij het inventariseren en uiten van hun gevoelens, wensen en angsten. Ze leren hoe ze zich kunnen onttrekken aan de strijd tussen hun vader en moeder. En gaan aan de slag met een juiste verwerking van het uit elkaar gaan van hun ouders.

Villa Pinedo

Ook praten we u graag bij over de mogelijkheden van Villa Pinedo. Bij Villa Pinedo kunnen kinderen van gescheiden ouders vertellen over hun ervaringen. Ouders die gaan scheiden kunnen juist advies krijgen van jongeren wier ouders zijn gescheiden. De missie is van Villa Pinedo is om beschadiging bij kinderen in (v)echtscheidingssituatie te voorkomen, of anders in ieder geval te reduceren.

Verbreken samenleving

Heeft u een samenlevingscontract met uw partner en wilt u dat verbreken? Dan biedt dit contract de leidraad voor het maken van afspraken. Hoe regelt u bijvoorbeeld de situatie rondom gedeelde goederen, gezamenlijk vermogen, uw huis, uw pensioen en eventuele kinderen? Vanwege de grote belangen kan het, zeker bij onderlinge spanningen, verstandig zijn om een ervaren advocaat of mediator in de arm te nemen.