Regenbooggezinnen

Twee moeders, twee vaders, meerdere ouders: ‘regenbooggezin’ is een parapluterm voor verschillende samenstellingen. Voor welke juridische constructie er wordt gekozen en wat er allemaal wordt geregeld, is niet alleen afhankelijk van de samenstelling van het aanstaande gezin maar ook van de wensen van de partners en de biologische ouder(s). De familierechtadvocaten en mediators van Van Ekelen & Poort kunnen u uitgebreid adviseren en de gewenste oplossing voor u realiseren. Neem vrijblijvend contact op.

Meer soorten dan kleuren in de regenboog

Twee vaders met een draagmoeder, twee moeders met een bekende of onbekende zaaddonor, een vrouwenstel en een mannenstel die samen een kind opvoeden in co-ouderschap: er zijn bijna meer verschillende soorten regenbooggezinnen dan dat er kleuren in de regenboog zijn. De gemene deler: het gezin bestaat uit één of meerdere niet-biologische en niet-heteroseksuele ouders.

Juridische constructies

Er zijn verschillende juridische constructies mogelijk voor regenbooggezinnen. Co-ouderschap is bijvoorbeeld een mooie manier om het ouderschap te verdelen tussen mensen die nooit een relatie hadden, waardoor het vaak goed werkt voor meeroudergezinnen. De afspraken over opvoeding en verzorging worden dan vastgelegd in een ouderschapsplan. Lesbische stellen kunnen kiezen voor een bekende of een onbekende zaaddonor, in het geval van een bekende donor is het raadzaam om afspraken met de biologische vader vast te leggen in een donorcontract. En adoptie komt om de hoek kijken als stellen een kind uit Nederland of het buitenland willen adopteren én wanneer een meemoeder ouderschap wil verkrijgen.

Donorcontract

Een donorcontract is relevant voor een stel (m/v/x) dat met hulp van een bekende donor (‘C-donor’) een kind wil krijgen. Doorgaans worden de afspraken door de wensouders en de donor vóór de conceptie vastgelegd in de overeenkomst. Wie worden de juridische ouders? Wie wordt er onderhoudsplichtig? Welke achternaam krijgt het kind? En hoe wordt de omgang geregeld? Het staat allemaal in het contract. Vanwege de grote belangen en de complexiteit van de materie is het belangrijk om u grondig te laten informeren, goed na te denken en het contract te laten opstellen door een familierechtexpert. Wij leggen de materie helder aan u uit en voeren altijd uitgebreide gesprekken voordat we het donorcontract opstellen.

Meemoeders

Voor een meemoeder, oftewel de vrouwelijke partner van de biologische moeder, zijn er drie manieren om het ouderschap te verkrijgen: erkenning, adoptie en een ouderschapsverklaring. Alle drie hebben ze hun eigen voor- en nadelen. Lees er meer over op onze pagina over meemoeders.

Mediation voor regenbooggezinnen

Voorkomen is beter dan brandjes blussen, daarom kan mediation voor regenbooggezinnen zeer waardevol zijn. Aanstaande regenboogouders moeten nadenken over de toekomst van het ouderschap én die van hun eigen kinderen. Dit leidt gemakkelijk tot meningsverschillen en zelfs conflicten. Mediation is daarin een uitkomst. Het helpt om alles goed te overdenken en om de neuzen dezelfde kant op te krijgen, waardoor het de ideale basis legt voor bijvoorbeeld een donorcontract of ouderschapsplan.