Dag van de Scheiding: er wordt te weinig geluisterd naar kinderen

Komende vrijdag (op 14 september) vindt de jaarlijkse Dag van de Scheiding plaats. In het kader daarvan is een groot onderzoek uitgevoerd. De resultaten zijn enigszins schokkend. Zo blijkt bijvoorbeeld dat drie kwart van de (nu volwassen) kinderen tijdens de scheiding geen inspraak in de omgangsregeling had en meer dan de helft er destijds überhaupt niet over heeft kunnen praten. Kinderen zouden daarom altijd moeten praten met een (eigen) vertrouwenspersoon.

 

Dag van de Scheiding

Eén op de drie huwelijken mondt uit in een echtscheiding, blijkt uit cijfers van het CBS. Voor de Nederlandse vereniging Familie- en erfrecht Advocaten Scheidingsmediators (vFAS) was dit de reden om jaarlijks een Dag van de Scheiding te organiseren. Op vrijdag 14 september 2018 staan alle leden van de vFAS weer stil bij het belang van deskundige begeleiding bij scheidingen.

En dat belang kan moeilijk onderschat worden, getuige de resultaten van een recent landelijk onderzoek dat is uitgevoerd in opdracht van vFAS.

Te weinig geluisterd naar kinderen 

De uitkomsten van dit onderzoek onder (inmiddels volwassen) kinderen van gescheiden ouders zijn vrij ontstellend. Een greep uit de conclusies:

  • 75 procent zegt geen inspraak te hebben gehad in de omgangsregeling;
  • Meer dan de helft van de ondervraagden kijkt ontevreden tot zeer ontevreden terug op de scheiding van hun ouders;
  • 50 procent van de kinderen heeft tijdens de scheiding niet over deze verstrekkende gebeurtenis kunnen praten.

Algehele conclusie: over het algemeen is er veel te weinig naar deze kinderen geluisterd tijdens de scheiding.

Werk aan de winkel

Ring van vinger af

Over het algemeen zijn de ouders van de ondervraagden lang geleden gescheiden. Sindsdien zijn er een hoop verbeteringen doorgevoerd. Zo is het sinds 2009 verplicht om een ouderschapsplan op te stellen waarbij de kinderen écht worden betrokken. Toch zijn er nog veel verbeteringen mogelijk. Zo wordt helaas niet gecontroleerd of kinderen ook daadwerkelijk betrokken zijn bij het ouderschapsplan en spreken veel kinderen de rechter in kwestie uiteindelijk niet persoonlijk.

Professionele begeleiding

Zowel het kind als de scheidende ouders zijn gebaat bij professionele begeleiding tijdens het scheidingsproces (en eventueel daarna). Van Ekelen & Poort onderstreept de aanbeveling van de vFAS om kinderen te laten praten met een (eigen) vertrouwenspersoon, zoals een kinderpsycholoog of scheidingsmediator. Met name als het gaat om afspraken rondom de omgangsregeling. Ouders zijn namelijk vaak dusdanig diep verwikkeld in hun eigen emotionele proces, dat ze onvoldoende aandacht hebben voor het kind.

Omdat de ouders door een emotionele achtbaan gaan, doen ook zij er goed aan om professionele hulp in te schakelen. Een speciaal opgeleide echtscheidingsadvocaat of scheidingsmediator verliest de belangen van het kind nooit uit het oog en streeft altijd naar een oplossing die voor álle partijen wenselijk is.

3 manieren om te scheiden

Gaat u scheiden? Dat kan op drie manieren:

1.    Mediation

Bij echtscheidingsmediation maakt u onder begeleiding van een bemiddelaar afspraken met uw partner. Meestal is dit de beste, snelste en goedkoopste manier om te scheiden. U hoeft bijvoorbeeld niet naar de rechtbank en de rechter doet snel uitspraak.

2.    Overleg

Handen schudden

Bij overleg heeft u beiden een eigen advocaat. Zij proberen gespreksgewijs tot een oplossing te komen. Ook hiervoor geldt: u hoeft niet naar de rechtbank en de rechter doet snel uitspraak. Vanzelfsprekend is dit wat duurder dan mediation, aangezien er twee advocaten bij zijn betrokken. Lukt het niet om het over alles eens te worden? Dan buigt de rechter zich over de twistpunten.

3.    Rechter

Wordt u het onderling niet eens via mediation of overleg? Dan volgt een zogeheten scheiding op tegenspraak. Oftewel: de rechter spreekt zich uit over alle punten waarover u het niet eens bent. Denk bijvoorbeeld aan de alimentatie en het ouderschapsplan. Bij een scheiding op tegenspraak moet u zelf voor de rechter verschijnen. Zo’n procedure duurt al snel maanden. Maakt de rechter op uw verzoek tijdelijke afspraken tot de scheiding helemaal is afgewikkeld, dan kan het nog veel langer duren voordat alles is geregeld.

Dag van de Scheiding: vrijblijvend informatief gesprek

Gaat u scheiden en wilt u meer informatie? Wij nodigen u van harte uit om komende vrijdag 14 september 2018 tussen 9.00 u. en 12.00 u. langs te komen op ons kantoor aan de Paradijslaan 32 in Eindhoven. We geven u graag – geheel vrijblijvend – informatie over onderwerpen als alimentatie, scheiden met kinderen, boedelverdeling en de scheidingsprocedure.

 

Wilt u op een ander moment vrijblijvend praten met een van de echtscheidingsadvocaten en -mediators van Van Ekelen & Poort? Neem dan zo snel mogelijk contact met ons op.